Intervju med Nathalie Sjögren

Här nedan följer en intervju med Nathalie Sjögren, den nåltovande skräckförfattaren. Men för dig som inte vet vem Nathalie Sjögren är så börjar vi med att ta reda på det.

Så roligt att få bli intervjuad på din blogg. Jag tänkte börja med att förklara vad en nåltovande skräckförfattare är. Det är jag, Nathalie Sjögren. Jag skapar med ord och med ull. Jag varvar skrivandet med att främst nåltova figurer, dockor och söta saker i ull. Ibland tar jag fram virknålen eller stickorna och bara pysslar lite. Mitt mugglarjobb är gymnasielärare i engelska och historia, så allt skapande gör jag på fritiden, när jag inte är med min familj och våra får på vår gård.

Vem eller vilka har inspirerat dig till att skriva?

Den första som inspirerade mig och som fortfarande gör det är Astrid Lindgren. Det var hennes böcker som fick mig att inse att det man skriver faktiskt kan bli publicerat.

Några favoritförfattare som betytt mycket för ditt eget skapande?

Anne Rice och Stephen King är de två författare som hjälpte mig att utvecklas som författare. Som tonåring plöjde jag igenom deras böcker och många gånger stannade jag upp i läsningen för att jag ville skriva själv.

När började du skriva själv?

Jag har alltid skrivit. Hittat på historier har jag gjort långt innan jag kunde läsa och skriva. Då sprang jag omkring i bergen och skogen intill vårt hus och lekte att jag gick in i magiska världar. Än i dag gör jag på liknande sätt när jag ska utveckla scener. Jag promenerar och pratar mig igenom händelser och provar olika versioner. Så om du möter mig i skogen och jag går och pratar för mig själv är det inte för att jag har blivit galen. Det är bara mina karaktärer som har en diskussion.

Hur fastnade du för fantastiken?  

Första gången jag faktiskt förstod att det fanns böcker med magi och andra världar var när mamma läste Allra käraste syster av Astrid Lindgren för mig. Det var så spännande när huvudkaraktärenkröp in i ett hål i marken och kom ut i en annan värld. Detta inspirerade mig i mina egna fantasier och lekar. Just det mörka och det otäcka kom också tidigt. Framför allt var jag väldigt förtjust i Michael Jacksons video Thriller. Det bästa jag visste var när de döda kom upp ur gravarna och Michael började dansa med dem. Jag fullkomligt älskade den videon när jag var fem år gammal.

Är det endast fantastik som gäller eller finns det andra genre som intresserar dig också?

Jag är faktiskt förtjust i romantik också och historiska böcker. Gärna en kombination av detta. Så emellanåt slukar jag gärna en feelgood bok. Men jag håller mig ganska mycket till fantastiken.

När och varför bestämde du dig för att bli författare?

Så snart jag lärde mig att skriva. I skolan hade jag boken Mina vänner, där kompisarna fyllde i allt från favoritfärg till vad man ville bli när man blev stor. Jag skrev alltid att jag ville bli författare när jag växte upp.

Har du några tips till andra som sitter hemma med skrivardrömmar?

Skriv! Det är egentligen inte svårare än så. Det behöver inte vara snyggt, det behöver inte vara rättstavat, det behöver inte ens ha en begriplig handling. Bara du skriver. Skriv i en timme, eller skriv bara i fem minuter. Som småbarnsmamma har jag lärt mig att fem minuter är guld värt. Man hinner få ner mer ord än man tror på den tiden. Gör det till en vana att skriva. Och kom ihåg att du alltid kan bearbeta senare. 

Hur upplever du att marknaden för svensk fantastiken är? Det är många små förlag som de senaste åren har dykt upp. Är detta vägen för svensk fantastik istället för de stora förlagen? Börjar den bli mera erkänd, eller är det fortfarande en underdog som inte är helt rumsren? Hur är t.ex bemötandet när du är ute med dina böcker av allmänheten som kanske inte läser fantastik?

När det kommer till skräck är den vanligaste kommentaren jag får bland människor i min närhet: Jag läser inte skräck, det är för otäckt. Men pratar jag med dem som är intresserad av fantastik så får jag en helt annan reaktion. Om jag däremot pratar om min bok Undergång, som är mer en fantasybok för ungdomar, då blir folk mer intresserade.
Jag tror att genren fantastik är vad deckare är för en äldre generation. Fantastiken börjar komma allt mer, inte minst märks det på att den numera har en egen avdelning på bokmässan i Göteborg. Det finns ju en del författare inom fantastik som har publicerat på de stora förlagen, t.ex. Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren och John Ajvide Lindqvist. De har ju hjälpt till att visa upp genren för allmänheten och kanske hjälper det att lyfta alla andra.

Vad har du på gång under 2019?

Först och främst kommer Serandos förbannelse ut den 23 februari. Det är min debutroman, I nattens mörker, som jag har bearbetat om och gjort till bättre, mörkare och tätare. Jag har flera manus på gång som ska skrivas klart och redigeras men som ännu inte har fått något kontrakt, så jag kan inte säga mer än så. Men min förhoppning är att en hantverksbok i nåltovning kommer ut det här året.

Sist, har du några boktips på bra böcker?

En bok som jag mer eller mindre sträckläste är Drakviskaren av Lovisa Wistrand och uppföljaren Demonviskaren. En fartfylld, spännande och hjärtekrossande fantasybok. Vill du ha lite mer mörkare ska du läsa Rosmarys baby och fortsättningen Rosmarys son av Ira Levin. Kusligt bra.

Är det något övrigt som du skulle vilja tillägga?

 

Du har väl inte missat mitt nåltovade porträtt av skräckmästaren Alice Cooper?

(Åh! Jag som ääääälskar Alice Cooper!!)

Ulliga bokhälsningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *