Intervju av Marias bokhylla

Intervju i Marias bokhylla den 26 september.

För den som inte känner Sofi Poulsen, kan du beskriva dig med fem meningar?

Jag kommer förpackad som en svartklädd hobbit. Innehållsmässigt sägs jag vara målinriktad, påhittig och envis. Att driva mitt företag som författare och förläggare är bland det roligaste jag vet. Precis som en hobbit njuter jag när jag får spendera kvalitetstid med familj och vänner.  

Du är aktuell som redaktör för novellsamlingen H.C. Andersen, som är slutprodukten av en tävling dit man kunde skicka in bidrag inspirerade och/eller omarbetade av H.C. Andersens sagor. Hur kom du på den idén?

Sedan jag var liten har jag älskat de klassiska sagorna av både H.C. Andersen och bröderna Grimm. Jag har läst de flesta av dem så många gånger att jag kan dem utantill. När jag gick i fjärde klass läste min lärare upp en modern variant på Hans & Greta och jag älskade den. Tyvärr fanns det inte fler moderna sagor och då föddes idén om att jag skulle skriva om alla sagorna själv.

Tidigare har ditt förlag, Marchetti förlag, gett ut bröderna Grimms sagor på samma sätt, kommer det att komma nya tävlingsmöjligheter för den sagosugne?

Ja, redan i början på oktober kommer Marchetti Förlag att dra igång nästa novelltävling. För den som vill veta vilket tema det blir kan redan nu få veta det. Jag skrev det någonstans i boken H.C. Andersen. Den som inte har boken får veta temat i oktober.

Du har valt att starta ditt eget förlag för utgivning. Hur kommer det sig?

För mig är kvalitet viktigt. jag vill att alla mina produkter ska ha högst kvalitet i alla led. Som egenutgivare har jag den kontrollen och behöver inte släppa ifrån mig en produkt som jag inte är nöjd med.

Det är inte bara dina egna böcker som du har gett ut, utan även En kaninhistoria av Thomas Årnfelt. Tänker du dig börja ge ut andras material i större utsträckning också?

Jag får väldigt många manus till båda mina förlag. Särskilt sedan Grimm och Grimm Darker kom. Som det ser ut nu är En kaninhistoria ett underbart, roligt undantag. Jag kan i dagsläget inte se att jag kommer ge ut fler böcker av andra författare.

På din hemsida, sofipoulsen.se kan man beställa både ett personligt sagogram, eller ett trollogram och få hem en mysig och individuell sago-/trolleristund och du är också aktiv som föreläsare … Har du lätt att hitta på nya saker och infallsvinklar som får dig att sticka ut?

Det är svårt för mig att svara på, men jag har fått uppfattningen att andra upplever mig så.

Om man följer dig på sociala media, vet man att du alltid är i farten och är mycket aktiv som marknadsförare och säljare. Har du några bra knep för den som vill göra likadant?

Absolut! Sociala medier handlar om att umgås med andra människor. Alla vill bli sedda och känna sig speciella. Det är ingen som tycker det är socialt att mötas av 100% säljinlägg. Jag försöker hålla mig till 80% bjussig kompis. Jag praktiserar “givers gain”, den som ger kommer att få. Det innebär inte att jag låter folk utnyttja mig hur som helst, men jag delar gärna med mig av kunskap och hjälper till när jag kan. Sedan har jag lärt mig vilka människor som vill utnyttja mig och vilka som verkligen behöver hjälp.

Du har själv skrivit och gett ut böckerna om prins Nikolai och prinsessan Julia, och Mamman och den lilla draken. Hur hittar du tiden och inspirationen att skriva eget material?

Det handlar ju om att prioritera och fördela den tid man har. Jag är utbildad produktionstekniker och är van att fördela tid så att den disponeras mest effektivt. Oftast skriver jag när minidraken ligger och sover och jag vet att jag inte kommer att bli avbruten.

Om du hamnade på en öde ö, vilken av dina karaktärer skulle du vilja ha med dig, och varför?

Oj, jag har ju en del att välja på, men eftersom jag nu får välja fritt väljer jag Kejsarinnan från min novell Garderoben i H.C. Andersen. Hon är skepnadsskiftare och så olika mig att jag inte tror att vi skulle tröttna på varandra.  

Sist men inte minst, vilken är den bästa boken du har läst?

Men så kan du väl inte fråga?! Jag har ju läst så många böcker som jag känner är den bästa boken. Sagan om Is och Eld är nog det bästa svaret jag kan ge. Jag sträckläste hela den serien och älskade vart enda ord. Och ja, jag är lite smått irriterad över att del sex ännu inte har släppts.

Tack fina du för att jag fick gästa din bokhylla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *