Gästinlägg hos Läsbegär

Den 23:e september gästade jag Läsbegärs instagramkonto.

Hej Läsbegär!

Tack för att jag får gästa din blogg och prata lite om en av mina absoluta favoritförfattare sedan barnsben, den världskända danska författaren H.C. Andersen.

Hans Christian Andersens liv uppfattade jag det som ganska mörkt och sorgligt, när jag läste om honom som barn. Jag kunde relatera till mycket som skrevs om honom men också av honom då min egen barndom var mörk. Jag drogs till de mörka sagorna som en mal dras till ljuset. Sagorna var som portaler, jag drogs ut i dem och blev för en stund någon annan. Det kunde vara en lättnad att få lätta på trycket i bröstet och gråta, både över min egna barndom, men även över sagofigurernas öden. Jag minns att jag tyckte om lyckliga slut för de ingöt hopp om att jag själv en dag skulle finna mitt lycklig slut.

Jag var den fula ankungen. Men jag var också Flickan med svavelstickorna. Men jag var aldrig den där prinsessan som det var så spännande att läsa om. Större delen av mitt liv har jag känt mig obekväm i mig själv. Jag har brottats med social fobi och panikångest. Skolan var en mardröm. Utan H.C. Andersens sagor, utan bröderna Grimms sagor, utan Astrid Lindgrens fantasyböcker, utan möjligheten att kunna fly till en bok, då hade jag inte överlevt. Tyvärr tror jag att det fortfarande idag finns barn som känner precis som jag gjorde.

Idag mår jag bra. Det är över tio år sedan jag hade min sista panikångestattack och det börjar närma sig tio år utan social fobi. Den fula ankungen blev en svan.

Boken H.C. Andersen som har release på mitt förlag nu i nästa veckan innehåller 36 av Hans Christian Andersens mest älskade sagor, fast med en twist. En del är förlagda i nutid. Självklart hittar du både Den fula ankungen och Flickan med svavelstickorna där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *