Intervjuad av Boklådan

 

Den 20:e september blev jag intervjuad av Boklådan. Här nedan kan du läsa den intervjun. 

Jag som inte varit med riktigt i hela processen med H.C Andersen ända från början, undrar hur det hela gick till? När kläcktes idéen? Hur fick du/ni ihop alla noveller? Var det en novelltävling eller samlades ni allihop och bara enades om att det skulle bli en bok? ( har bara snabbläddrat lite i Grimm, så vet inte om det är precis alla de författarna från den som också är med i HC)

 

Marchetti Förlag föddes januari 2017 och september samma år släpptes novellantologierna Grimm och Grimm Darker. Det var så roligt att skapa och sålde dessutom över all förväntan så jag kände ganska snart att jag ville göra en bok till. Eftersom bröderna Grimms- och H.C. Andersens klassiska sagor är något som ligger mig mycket varmt kring hjärtat så var det självklart att H.C. Andersen skulle bli nästa utgivna bok. Marchetti Förlag tar fram sina novellantologier genom olika novelltävlingar. Just den för H.C. Andersen drog igång 2 oktober 2017 och avslutades 28 februari 2018. Det kom ut 112 bidrag och 36 hamnade slutligen i boken. Jag rensade snabbt bort de bidrag som inte uppfyllde kriterierna. Sedan tog jag bort dem som hade logiska luckor och där jag skulle ha fått gå ut som redaktör och jobba mycket med texten. Till slut återstod 48 riktigt asgrymma noveller. Det hade blivit en bok på ca 1000 sidor. De tolv noveller som inte kom med i H.C. Andersen av de 48 hade så hög kvalitet att jag hoppas att författarna inte låter dem ligga och samla damm i någon byrålåda utan skickar dem till förlag.

 

Ditt eget bidrag Garderoben har fyra olika H.C tolkningar i en härlig blandning. Tänkte du att den skulle bli så från början eller blev det bara så?

 

Som jag känner nu kommer jag fortsätta skriva blandningar av olika noveller i Marchettis antologier. Det är en rolig utmaning, att låta olika karaktärer utvecklas åt ett kanske helt annat håll än vad författaren egentligen hade tänkt sig och att även låta karaktärerna mötas. Det kan bli spännande tycker jag.  

 

Vilken utav novellerna skulle du vilja ha skrivit själv?

 

Om jag skulle ha valt en enda novell och skrivit om hade det blivit Den lilla sjöjungfrun. Jag hade en riktigt bra idé men de båda bidrag som finns i H.C. Andersen är riktigt grymma.

 

Finns det någon H.C saga som du saknar? Eller mer om du tänker, varför var det ingen som gjorde något utav denna?

 

Ja, det finns några stycken men de är inte lika kända som t ex Dummerjöns, Snögubben, Granen och Vad far gör är alltid det rätta.

 

Blir det något nytt novellprojekt? Finns det underlag för en H.C -darker?

 

I början av oktober kommer Marchetti Förlag att dra igång sin tredje novelltävling till    den kommande novellantologin Tusen och en natt som planeras till september 2019. Någon H.C. Andersen Darker kommer det inte att bli just nu.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *