Gäst hos Kim M Kimselius

Den 19:e september gästade jag författaren Kim M Kimselius blogg


Tack fina Kim för att jag får gästa din blogg. Första gången vi “träffades” på ditt webinar våren 2016 tänkte jag att “hon som är så kompetent och generös, hennes blogg skulle jag vilja gästa en dag”. Tänk att nu händer det. Hur häftigt som helst.

Jag tänkte ta tillvara på tillfället att prata lite om en av mina absoluta favoritförfattare, H.C. Andersen. Men först kanske jag ska presentera mig för dig. Du som läser detta vill kanske veta vem jag är.

Mitt namn är Sofi Poulsen. Sedan tre år tillbaka försörjer jag mig som författare. Jag är egenutgivare, precis som Kim och nyligen kom min åttonde bokbebis, H.C. Andersen som består av omarbetade noveller som alla baserar sig på de klassiska sagorna av den världskända danska författaren H.C. Andersen.

Nu sitter du kanske och tänker tillbaka på ett av dina minnen av någon av de cirka två hundra sagor som H.C. Andersen skrev. Vilken är din favorit? Om du ännu inte har upptäckt vårt grannlands största författare, snälla, gå till ditt bibliotek och låna en sagosamling av H.C. Andersen. Vilken som helst. Trots att det är mer än två hundra år sedan sagorna blev skrivna är de fortfarande aktuella. Många av de samhällsproblem som fanns då, finns fortfarande idag. Viljan att bli sedd och bekräftad. Oviljan att se fattiga och tiggare. Klasskillnader. Olycklig kärlek.

Om jag för ett ögonblick fick resa tillbaka i tiden, då skulle jag välja att en enda gång få lyssna till när H.C. Andersen berättade någon av sina sagor. Han var en mycket skicklig berättare i skrift och jag tror att han var minst lika bra muntlig. Många av hans mest kända sagor har jag läst så jag kan dem utantill. Kanske har du också läst Flickan med svavelstickorna och fått den där klumpen i bröstet så det nästan är en befrielse när tårarna äntligen kommer. Eller Den lilla sjöjungfrun? Har du skrattat åt Dummerjöns påhitt eller Vad far gör är alltid det rätta?  Men det finns en hel del spännande sagor också. En av mina favoriter är Elddonet.

När man läser sagor som skrevs för två hundra år sedan, då kanske man börjar fundera över hur det hade varit om sagorna hade skrivits idag. Åtminstone har jag lekt med de tankarna. Till sist bestämde jag mig för att ta reda på det. Tillsammans med flera andra svenska fantastikförfattare blev resultatet trettiosex omarbetade sagor inom genrerna fantasy, science fiction och skräck. Jag hoppas att där ska finnas något för alla då jag försökte skapa en bredd i allt. Där finns humor, spänning, romantik, skräck, rysare och en hel del mörker. H.C. Andersens orginalsagor var ganska mörka så jag ville behålla det.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *