H C Andersen souvenirshop i Odense

15 september skulle jag gästa bloggen hos H C Andersens souvenirshop i danska Odense. Så blev det tyvärr inte då de beslöt sig för att låta översätta mitt blogginlägg och jag vet inte när det kommer att delas. Men nu äntligen får du chansen att läsa det här.

En av mina absoluta favoritförfattare är H.C. Andersen. När jag hade lärt mig att läsa så slukade jag hans sagor. Många blev mina favoriter och jag läste dem om och om igen. Säkert har du läst någon av dem? Flickan med svavelstickorna, Den ståndaktige tennsoldaten, Elddonet, Svinaherden, Den lilla sjöjungfrun, Prinsessan på ärten, Den fula ankungen, Kejsarens nya kläder.. som du märker, jag kan inte plocka ut en favorit. De väcker alla skaparlusten hos mig och jag hämtar mycket inspiration från dem.

Vem kan läsa Flickan med svavelstickorna utan att få den där klumpen i bröstet? Gråten kommer som en befrielse. Idag har vi inga flickor med svavelstickor, men vi har gott om tiggare och flyktingar. Vem av oss glömmer den lilla pojken som hittades drunknad vid stranden efter att hans familj flytt över medelhavet?

Näktergalen, Svinaherden och Kejsaren utan kläder ger en bild av hur utseendet och vad folk tycker om oss är viktigt. Idag har vi sociala medier där vi postar bilder och inlägg där vi visar upp vårt perfekta jag. Har vi blivit mer ytliga  och mindre sociala?

Vi känner väl alla någon som är beredd att offra en stor del av sig själv för att bli omtyckt och älskad. En del färgar eller klipper håret. Andra gör mer dramatiska förändringar som att förstora brösten eller läpparna. Den lilla sjöjungfrun offrade sin röst för ett par ben så hon skulle kunna leva med sin kärlek.  

Att läsa en bok, är att öppna en port till en annan värld, sägs det. I sina skickligt berättade sagor skapar H.C. Andersen njutning för alla sinnen. Som läsare får man uppleva alla känslor och man möter ett brett spektra av olika karaktärer. De många olika miljöerna väcker reslust och en vilja att uppleva de många olika platser som H.C. Andersen beskriver så målande.

Att H.C. Andersen fortfarande är aktuell mer än 200 år efter han skrev sina sagor förklarar Maria Karlberg som har skrivit novellen Pojken med den gröna kälken så här “Jag tror det handlar om att H.C. Andersen tar upp tidlösa frågor, som utanförskapet i Den fula ankungen och rädslan för att göra bort sig och verka dum i Kejsarens nya kläder. Att dessa och andra begrepp från hans sagor har blivit stående uttryck i språket visar hur allmängiltiga hans verk är. Och så är han förstås en oerhört skicklig berättare.”

En annan aspekt är våra livspussel som oftast känns svåra att få ihop.

“Aldrig tidigare har människan stressat så mycket som nu. Vi är ständigt uppkopplade och jobbar, ibland utan att vi ens reflekterar över det, mer än vi borde. Då om något är det värdefullt att kunna fly iväg i tankarna. Fly iväg i form av en tv-serie, en film, eller en bok. Fly iväg till en värld, ett liv som inte är ditt eget. Är det något författare som H.C. Andersen lärt oss och möjliggjort så är det just det – chansen att, för en stund, inte behöva befinna sig här och nu, inte behöv vara sig själv, med allt det innebär. En chans att sväva iväg till en annan verklighet. Det är värdefullt, och det hoppas jag kommer att leva kvar länge”, säger Peter Westberg, författare till novellen Norra Morsjöjungfrun.

My Lemon som är en annan av författarna i novellantologin H.C. Andersen förklarar författaren H.C. Andersens storhet och odödlighet med orden

“H.C. Andersen skrev sagor om väldigt många olika sidor av mänskligheten. Sidor vi kanske inte förstår vid första anblicken. Sidor som behöver begrundas om och om igen. Dessa sidor av mänskligheten är ingenting som ätits upp av tidens tand, snarare blivit verkligare. Bara för att H.C. Andersens sagor ofta är med i antologier för barn gör dem inte barnsliga, utan de skapar en grund som våra barn kan bygga sin mänsklighet på. I vår antologi har vi tagit vara på detta och tolka om de olika mänskliga sidorna i berättelserna och ställt dem på sin spets. Vi har försökt både behålla de tidlösa i berättelserna samtidigt som vi gett dem ytterligare ett lager av vingar, genom en modernisering som ibland inte ens behövs. Mångfalden i sagorna inspirerar oss att göra bättre och vilja vara en del av dessa verk. På så sätt sätta vår prägel på dem. I min berättelse Lisa, som är en omarbetning av Tummelisa, har jag istället för att låta sagan handla om skönhet låtit den handla om kärlek. Som originalsagan också skulle kunna sägas göra men det är på ett sätt mer uttalat i min version. Genom detta får vi hjälp av H.C. Andersen från andra sidan graven och vi bidrar till att göra honom än mer tidlös och odödlig.”

 

Jag har många gånger drömt om att få träffa och samtala med H.C. Andersen. Vad skulle han säga om han funnits idag? Vilka sagor skulle han bjuda oss på? Det är något vi aldrig kommer att få veta. Men en sak vet jag, vi hade alla behövt mer av hans klokskap och hans sätt att se människan. När mer än 200 år har passerat sedan H.C. Andersen skrev sina klassiska sagor kan det vara svårt för många att ta till sig de budskap som författaren förmedlade. Därför ville jag göra om hans sagor. Inte för att konkurrera, utan för att komplettera.

Det är svårt att nå upp till H.C. Andersens nivå av berättande, men jag känner att vi har lyckats väldigt bra. Jag hade inte kunnat få ihop en så här bra novellsamling utan hjälp av många begåvade författare. Ensam är inte stark och med ett mycket gott samarbete har vi tillsammans skapat något unikt.

Marchetti Förlag, som jag driver, utlyste en novelltävling och totalt kom det in 112 bidrag varav 36 valdes ut och fick komma med i boken som heter H.C. Andersen, efter författaren. Det var riktigt svårt att välja ut vilka noveller som skulle få vara med. Jag ville ha så stor bredd som möjligt. De noveller som jag till sluta valde är alla noveller som får mig att känna någonting. Det kom ut många omskrivningar på Den fula ankungen och Flickan med svavelstickorna. Många av novellerna som kom in uppfyllde inte kriterierna att de skulle tillhöra någon av fantastikgenrerna fantasy, science fiction och skräck. En del var för långa medan några var för korta. Men jag tror att resultatet blev en bok där alla kan hitta sin favorit. Boken innehåller precis som H.C. Andersens sagor en bredd av både humor och sorg men även romantik och skräck.

När jag hade valt ut ca 48 noveller av de 112 som kom ut började jag titta på vilka noveller som skulle kunna passa ihop. Jag kände rätt snabbt att jag hittade en känslomässig tråd som jag följde. När det var 42 noveller kvar insåg jag att jag skulle bli tvungen att tacka nej till flera noveller som var riktigt, riktigt bra. Till slut återstod bara 36 noveller. Då började det mödosamma redaktörsarbetet. Alla texter konverterades till ett enda Google docs.  Efter fem genomläsningar så kändes texten så bra den kunde bli så då skickade jag den till en kollega som fick kika på den med nya ögon. Jag justerade de små missar som han hittade. Då var det dags att klistra ut alla rim på sina sidor och lägga till den fina ramen runt varje rim. Det är Ulrica Edvinsson Sundin som har skapat det fina omslaget till boken och även illustrationerna inuti. Vi fick göra tre provtryck på omslaget till boken före vi blev nöjda. När jag till slut skickade boken till tryckning hade det gått nästan sex månader sedan novelltävlingen avslutats.

 

Format: Inbunden

Förlag: Marchetti Förlag

ISBN: 9789198384604

Antal sidor: 560

Språk: svenska

Utgiven: 28  september 2018

Redaktör: Sofi Poulsen

Omslag och illustrationer: Ulrica Edvinsson Sundin

Rim: Ewa Broberg, Kris Kite, Ulrika Fjellborg
Novellerna: Skuggspel (Skuggan) av Marie Metso, Nyhetsdamen (Flickan med svavelstickorna) av Andreas Lindblad, En nattarbetares försvarstal (John Blund) av Mirjam Lindahl, Fjärran besökare (Älvkullen) av Emelie Beijer, Svanvinge (De tolv svanarna)  av Sara Dalengren, Näktergalen (Näktergalen) av Kristina Suomela, Duktighet och särbehandling (Den ståndaktige tennsoldaten) av Lars Carlberg, Det här fixar du (Elddonet) av Emelie Beijer, Pojken med den gröna kälken (Snödrottningen) av Maria Karlberg, Svinaherden (Svinaherden) av Helen Lindholm, Lisa (Tummelisa) av My Lemon, Kasematt (Näktergalen) av Marielle Jansson, Utvald (Prinsessan på ärten) av Mari-Ann Hedlund, Ingenjören (Svinaherden) av Viktor Gårdman, Professorns sista dröm (Den gamla ekens sista dröm och Holger Danske)  av Martin Simonson, Reinkarnoid (Den ståndaktige tennsoldaten) av Marcus Olausson, Garderoben av Sofi Poulsen, Prinsessorna på ärten? (Prinsessan på ärten) av Jesper Halwar, Havets sång (Den lilla sjöjungfrun) av Ulrika Fjellborg, Den fula ankungen (Den fula ankungen) av Sandra Haak Södervall, Mjöl av Linn Liljemo, Krypet Lisa (Tummelisa) av Jan Illian, Hämnden på John Blund (John Blund) av Kristina Suomela, Ondskans makt (Resekamraten) av Nike Fritz, Vi skall aldrig förlåta (Ängeln) av Sandra Nordqvist, Som i en saga (Den fula ankungen) av Thomas Vildström, Drottningens drag (Kejsarens nya kläder) av Jimmy Håkansson, Flickan med svavelstickorna (Flickan med svavelstickorna) av Olov Johansson, Sångfågeln (Näktergalen) av Sandra Nordqvist, Nysnö (Snödrottningen) av Anita Mederyd, Veronica (Prinsessan på ärten) av Jenny Morén Karlsson, Norra Morsjöjungfrun (Den lilla sjöjungfrun) av Peter Westberg, En folkfest (Kejsarens nya kläder) av Susanne Wiik Ekebergh, Elddonet (Elddonet) av Jenny Töredal, Jag stannar hos dig (Flickan med svavelstickorna) av Susanne Wiik Ekebergh, Den vita kvinnan (Snödrottningen) av Emelie Eliasson

 

Länkar:

http://v2.sofipoulsen.se/butik/h-c-andersen/

https://www.adlibris.com/se/bok/hc-andersen-9789198384604


https://365bockerdubordelasa.com/2018/07/21/h-c-andersen-antologi-fran-marchetti-forlag/

https://mariasbokhylla.wordpress.com/2018/06/17/h-c-andersen-novellantologi/

https://teatravelbokladan.blogspot.com/2018/07/hc-andersen-i-nytolkning.html

http://hakanshylla.blogspot.com/2018/07/hc-andersen.html

https://mwb75.wordpress.com/2018/06/30/hc-andersen-antalogin/

http://tinaeh.blogg.se/2018/june/hc-andersen.html

http://www.emmaskrypin.se/bocker/h-c-andersen-2018/

http://boklust.for.me/2018/augusti/hc-andersens-sagor-i-ny-tappning.html

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *