Intervjuad av Nathalie Sjögren

13 september blev jag intervjuad av författaren Nathalie Sjögren på hennes blogg. Den intervjun kan du läsa här.

Hej Nathalie!
Tack för att jag får gästa din blogg. Det är riktigt kluriga frågor där jag får tänka till lite, vilket är kul.

1. Du har tidigare släpps samlingen Grimm och Grimm darker. Nu är det samlingen HC Andersen. Hur kom du på idén att göra om sagor?

Som barn älskade jag sagor. Bröderna Grimms och H.C. Andersens klassiska sagor slukade jag när jag kunde läsa själv. Jag drogs till de blodigare och hemskare sagorna. När jag gick i fjärde klass läste min lärare upp en omarbetning av Hans & Greta som då utspelade sig i modern tid. Jag älskade den! Jag minns att jag frågade läraren om det fanns fler omgjorda sagor, men det fanns det inte. Besviken bestämde jag mig för att skriva om de gamla klassikerna och låta dem utspela sig i nutid. Men det skulle dröja mer än 30 år före den första boken med omarbetade sagor skulle se dagens ljus. Jag insåg tidigt att jag inte skulle klara av att skriva om alla sagor själv. När jag hade haft mitt barnboksförlag i ungefär ett år upptäckte jag att andra förlag hade novelltävlingar och på så sätt gav ut antologier. Där föddes idén till hur jag skulle kunna förverkliga drömmen om att ge ut böcker med moderna varianter på de gamla klassikerna som jag älskat så länge.

  1. 2. Vad blev du mest förvånad över när bidragen till HC Andersen började komma in?

Jag blev förvånad över att så många ville delta. Jag fick in hela 112 bidrag varav 36 gick vidare. Mest smickrad blev jag att många kända författare och vänner ville vara med.

3. Vad är roligast: att skriva själv eller att jobba som förläggare?

Det är roligast att skriva själv.  Jag får ständigt nya idéer till böcker och det är så roligt att få skriva ner dem alla.

  1. 4. Varför skriver du?

Större delen av mitt liv har jag skrivit för att orka leva. Det har varit min terapi, mitt sätt att bearbeta vardagen. Det mesta av det jag skrivit finns inte kvar. Nu, när jag är fri från panikångesten och sociala fobin skriver jag för att jag kan. Det är ett privilegium att kunna skriva, att få unna sig tiden att skriva. Att få en idé till en bok och sedan få skriva ner den, det är en speciell känsla. Eller att någon kommer och ber mig skriva en bok om något. Då går jag och väntar på att idén ska komma till mig. men när den kommer, då kommer hela boken på en gång så sedan är det “bara” att hitta tiden att skriva.

5. Hur ser din skrivprocess ut?

Haha! Törs jag berätta det?! Man ska skriva varje dag, tycker jag. Men jag hinner ju inte det. Oftast hittar jag min skrivtid på kvällarna. Då brukar jag plugga in hörlurarna i MacBook, sedan maxar jag volymen och låter mig glida in i musiken och ser vart den för mig samtidigt som jag skriver. Jag inleder för det mesta med en hårdrockslåt från 80-talet och sedan låter jag musiken flöda fritt.

6. Tar ditt förlag emot nya manus? Vad är det i så fall du letar efter?

Jag driver två förlag, Sofi Poulsen förlag och Marchetti Förlag. Sofi Poulsen förlag, som är mitt barnboksförlag tar inte emot några manus vare sig 2018 eller 2019. Produktionen är redan fullbokad. Marchetti förlag är mitt förlag som ger ut vuxenböcker. Från 1 oktober- 28 februari tar Marchetti förlag emot manus inom alla fantastikgenrer och då enligt det tema som förlagets novelltävling handlar om. Ja, du läste rätt. Det blir en tredje novellantologi som kommer ut till bokmässan 2019.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *