Del 18: Intervju med Edita Ramoniene på tryckeriet Print in Baltic

Ulrica & Sofi

Det här är del 18 i samarbete mellan Ulrica Edvinsson Sundin och Sofi Poulsen där vi kommer att diskutera hur man går från ”Fantasi till Fantasy.” I denna bloggserie kommer vi att gå igenom grunderna från att gå från idé till en färdig historia, vilka tjänster man kontaktar när råmanuset är klart, och slutligen hur man kan göra för att ge ut boken själv. I dagens inlägg har vi intervjuat Edita Ramoniene på Print in Baltic angående om hur det är att arbeta med att trycka böcker.

Hej Edita! Vad roligt att du vill vara med i vår intervju. Du jobbar på tryckeriet Print in Baltic. Vad har du för yrkestitel där och vad innebär det?

Jag är projektledare och det innebär att jag har direktkontakt med kunderna och produktion, samt med olika transportföretag.

Kan du berätta, hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?  

Jag börjar jobba ganska tidigt (jag har en konstig vana att svara på alla mejl så snabbt som möjligt). Så första steget är att kolla mejl, först tar jag hand om de som handlar om böckerna som redan finns i produktion (det är jätteviktigt att få godkännande på onlinekorrektur eller provtryck annars kan boken förlora sin plats i produktion och leveransen kan bli försenad). Det andra steget är TO DO- listan. Jag vill inte missa något så jag skriver alla uppgifter som jag måste göra.

Sedan är det dags att se till produktionen – att kolla att allt går enligt plan, jag tycker om att ta bilder av böckerna där och visa framstegen för kunderna (man kan använda bilderna för att börja marknadsföra sina böcker). Jag tillbringar ganska mycket tid med att förklara för mina kunder eller möjliga kunder angående papper, hur man kan förbereda tryckfärdiga filer, spara pengar om man väljer lite annorlunda storlek. Mitt jobb är att hjälpa trycka böckerna men också lära mina kunder lite om tryckning. Jag får även möjlighet att lära mig nya saker från mina kunder och jag hoppas att de lär sig något nyttigt från mig också. Och snart hoppas vi kunna erbjuda en onlinekurs för alla som vill lära sig lite mer om boktryckning och dess hemligheter.

Hur länge har du jobbat som projektledare?

I mer än tio år. I början arbetade jag på det största tryckeriet i Litauen, först som projektledare och senare som försäljningschef. Men jag tillbringade mycket tid i produktion och med tekniken (jag studerade på universitetet då och skrev min bachelor- och master degree). Tekniska saker har alltid intresserat mig. Jag arbetade på ett företag i Sverige också, som ansvarig för kvalitet (cirka tre år).

Läser du mycket böcker?

Ha ha…nej tyvärr. Jag hinner inte att göra det eftersom jag har två söner. Men jag har ett måste, att läsa minst 2-3 sidor av varje bok som vi trycker. Man kan inte trycka boken utan förståelse för vad handlar den om. Jag läser många böcker för mina söner, ganska ofta översätter jag svenska böcker. Just nu läser jag  Omgiven av idioter.

Vi som jobbat inom bokbranschen blir lätt arbetsskadade. Vad är det första du kollar när du ser en ny bok som inte är tryckt hos ditt tryckeri?

Kvaliteten och vem som tryckte boken! Kvalitet innebär – bindning, papper, tryck kvalitet och sättningen.

Vad är det vanligaste felet som många gör?

De glömmer att det kan vara trevligt att trycka en bok. Det finns många bitar här – man måste vara väldigt noggrant och kolla allt. Ganska ofta tror kunden att man kan jämföra färgerna på skärmen med den tryckta boken. Man kan inte göra det! Skärmen visar RGB färger (det gäller inte om skärmen är kalibrerad). Men vanligaste felet är att många tror om de säger att NU KÖR VI så kommer vi att trycka boken nästa dag. Så är det tyvärr inte … det finns en plan i produktion och ganska ofta efter godkännande så boken kommer att vara tryckt först inom två dagar, i höst kan det dröja en vecka.

När ett förlag eller en författare skickar tryckfilerna till dig, vad händer sen? Kan du berätta om processen från tryckfil till färdigtryckt bok?

När vi får filerna är första steget att kolla att de är tryckfärdiga – finns det utfall, är bilderna CMYK, vi kollar upplösningen av bilder m.m. Om allt är ok gör vi online korrektur. Det är en lågupplöst fil som går tillbaka till författaren att kolla så alla typsnitt fungerar bra och bilderna finns på rätt ställe. OBS! Man kan inte kolla färgerna. Om man vill kolla färgerna kan man göra ett provtryck på omslaget eller några sidor.

När tryckeriet får grön ljus att trycka boken gör vi tryckplåtar (Man kan bara använda dem en gång. För många år sedan använde man film i stället för tryckplåtar och de kunde man använda många gånger). Innan man gör tryckplåtar blir alla filer bearbetade i speciell rip utrustning där alla filer är konverterade till raster.

Sen kan vi trycka boken (det finns några olika tryckpressar och vilken tryckpress vi använder beror på boken – hur många färger boken har och upplagan). Tryckta ark/blad måste torka (oavsett om de är tryckta med UV tryckpress). Då viker och samlar vi ihop till häfte (vi får ett bokblock som är inte sytt men redo för nästa steg). Den största delen av vår produktionen är sydda böcker, så nästa steg är att sy bokblocket.

Om vi kommer att göra en bok med hårdpärm kommer vi att göra ett bokblock med för- och eftersättsblad (limmar dem i speciell utrustning) samt limmar vi ett speciellt tyg på ryggen. Om vi kommer att göra mjukband då limmar vi bokblocket med omslaget och vi skär boken från tre sidor.

För att göra en bok med hårdpärm krävs mer tid – man måste göra omslaget, det är inte tillräckligt att trycka och laminera omslaget, man måste limma kartong på pärmen. Bara då kan man binda boken. Sista steget är att kolla kvalitet och packa böckerna i lådor.

Här vill vi förtydliga att från dess att man skickar tryckfärdig fil till Print in Baltic, tills dess att man får boken levererad tar det ca 4 veckor under högsäsong. Under lågsäsong kan det gå fortare.

Om ganska exakt en månad är det dags för den stora bokmässan i Göteborg. Kommer vi att kunna träffa dig där?

Ja! Vi kommer att besöka bokmässan i Göteborg, dela ut en folder och vykort, prata med våra kunder och det ska bli trevligt!!!

Vi hoppas att ni har haft nytta av dagens inlägg. Kommentera gärna och ställ frågor om det är något ni tycker att vi missade att ta upp. Vi hjälper gärna till.

Det här var sista delen av Från Fantasi till Fantasy. Vad Tyckte du om bloggserien? Är det något du tycker att vi missat att ta upp? Skriv i så fall det i en kommentar så försöker vi ta upp det i ett senare inlägg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *