Del 16: Boktitel

Ulrica & Sofi

Det här är del 16 i samarbete mellan Ulrica Edvinsson Sundin och Sofi Poulsen där vi kommer att diskutera hur man går från ”Fantasi till Fantasy.” I denna bloggserie kommer vi att gå igenom grunderna från att gå från idé till en färdig historia, vilka tjänster man kontaktar när råmanuset är klart, och slutligen hur man kan göra för att ge ut boken själv. I dagens inlägg ska vi prata om hur man kan tänka när man väljer titel på sin bok.

 

Välja titel

En bok behöver en bra titel. Något passande som gör att man lägger märke till boken. Ett sätt kan vara att välja ett ovanligt namn som t ex Alvhilda. Eller varför inte ett roligt namn som Sattyg. Kanske något spännande som Attentaten i Gallus. Eller ord som börjar på samma bokstav, Drakens Dotter. Viktigt här är att titeln på din bok matchar innehållet. En spännande bok, kräver en titel som lovar spänning.

 

 

 

 

Sökbar

Det är även bra att se till att välja en titel som är lätt för läsaren att söka fram. En för kort titel som består av en eller få bokstäver kan skapa problem då den inte blir sökbar på nätbokhandeln, bokinfo eller libris. Där den första är där dina kunder kan hitta dig, den andra är systemet där återförsäljarna hittar boken och den tredje är det system som är kungliga bibliotekets katalog. (Det vill säga en lista över vilka bibliotek som har vilka böcker.) Visst, man kan söka på dig som författare också, men är du en ny författare för den som söker så är det bra att det är lätt att hitta titeln, ifall sökaren har glömt ditt namn.

När du funderat ut en titel, sök gärna på den på nätbokhandeln och se hur många träffar du får. Får du träff? Fundera på om du vill riskera att få din bok ihopblandad med den/de andra böckerna. Är de inte i samma genre som din bok och inte kom ut samma år kanske du kan överväga din valda titel. Men om det är i samma genre som din eller om det är samma utgivningsår som din bok då bör du välja en annan titel för att undvika problem längre fram.

 

Hur gör Sofi?

Min debutbok var en fristående del i en serie på sexton böcker. Så förutom att bestämma bokens titel så skulle jag även bestämma vad serien skulle heta. Bokens serie handlar om två karaktärer, en prins och en prinsessa. Allt startade med dessa båda och sedan byggde jag ut deras värld med både miljö och fler karaktärer. Så jag ville att serien skulle heta något som gör att det tydligt framgår att det handlar om henne och honom. Serien heter därför Sagan om prinsen & prinsessan. Eftersom debutboken handlar lite grann om en drake också så blev bokens titel Lite om draken också. Uppföljaren heter Den vilda frukosten. Kan du gissa vad den handlar om?

Det är lättare för mig att komma på titlar till mina barnböcker än till mina vuxenböcker. Jag tror det beror på att barnböckerna går jag på känsla, det som känns bra. Med vuxenböckerna vågar jag inte riktigt göra det utan fylls av tvivel om titeln jag tänkt ut är tillräckligt bra. Därför kan det ta mig en tid att fundera, smaka på om det känns bra. Vanligen brukar jag sova på saken bara för att vara helt säker. För att bli inspirerad läser jag mycket böcker själv, haha, vem försöker jag lura.. Nåja, under omständigheterna att jag driver två förlag och har barn på 100 % så tycker jag att jag läser mycket. Jag ser också mycket på film.

 

Hur gör Ulrica?

Jag började skriva på “Drakens Dotter” – serien som tolvåring, så titeln har hunnit ändras några gånger. “Odjurets Dotter” är en av de äldsta titlarna och användes under en period då första boken hade mer fokus på Drokinas pappa än vad den fick i slutskedet. När den titeln skrevs så var inte heller arten som Drokina tillhör påkommen än, men den gamla titeln inspirerade mig till den slutgiliga.

Anledningen till att jag valde den titel jag gjorde är för att den säger något om bokserien som inte framgår förrän en bit in i första boken som heter “Drakens Dotter – Resans Början.” Jag ville att det skulle bli ett mysterium för läsaren fram tills den själv nådde förklaringen.

Drakens Dotter är övertiteln till varje bok. Det är det namn som serien bär och eftersom jag ville signalera att det är just en serie så har jag valt att börja varje bok så. Nästa del i serien heter “Drakens Dotter – Viljornas Krig” och utkommer den 27 september 2018. Nästa del kommer börja på samma sätt, men jag vill inte avslöja undertiteln riktigt än. Serien har länge varit planerad att bli fyra böcker, men efter att nästan ha slutfört del två i serien så har jag kommit till insikten att det kanske inte alls blir så. Troligen blir det sex stycken böcker istället för fyra. Vad kan jag säga, woops!   

 

Vi hoppas att ni har haft nytta av dagens inlägg. Kommentera gärna och ställ frågor om det är något ni tycker att vi missade att ta upp. Vi hjälper gärna till.

Under nästa vecka kommer vi att prata om hur man kan sätta inlagan, det vill säga sidorna i din bok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *