Del 15: Baksidestext och blurb

Ulrica & Sofi

Det här är del 15 i samarbete mellan Ulrica Edvinsson Sundin och Sofi Poulsen där vi kommer att diskutera hur man går från ”Fantasi till Fantasy.” I denna bloggserie kommer vi att gå igenom grunderna från att gå från idé till en färdig historia, vilka tjänster man kontaktar när råmanuset är klart, och slutligen hur man kan göra för att ge ut boken själv. I dagens inlägg ska vi prata om baksidestexten och blurb.

I våra tidigare blogginlägg har vi gått igenom hur man kan göra sitt bokomslag. Framsidan är det som kommer vara bokens ansikte och det är den man som presumtiv läsare spanar ut först. Om den verkar lockande läser man baksidestexten och om det finns en eller flera blurbar så läser man dem också. Ger detta ett positivt intryck är det stor möjlighet att läsaren tar med sig boken hem.

Det finns två olika sätt att skriva en baksidestext. Om du ger ut boken själv kan du välja om du vill skriva baksidestexten själv, eller om du vill ta hjälp. Om din bok är antagen på förlag så ordnar förlaget en baksidestext åt dig.

Kortfattad
En baksida är ett begränsat utrymme och då vill fånga din läsare redan vid första meningen. Annars riskerar du att hen ställer tillbaka boken i hyllan. För att göra det så spännande som möjligt, kasta läsaren in i bokens handling direkt. Harry Potter och De Vises Sten inleds med meningen ”Plötsligt händer det märkliga ting i den lilla staden!” istället för något i stil med ”Harry Potter och De Vises Sten är en bok om den föräldralöse pojken Harry Potter”. Ett annat sätt att inleda baksidestexten kan vara att använda en rubrik, kanske i form av en fråga: ”Varför tycks onda makter vara ute efter Harry Potter?”

Hur gör andra?
Ett bra sätt att bli inspirerad är att kika runt hur andra baksidestexter i din genre ser ut. Gå till närmaste bibliotek eller bokhandel och spana. Fundera på hur de är skrivna, hur långa de är och om de använder sig av några särskilda knep för att fånga läsarens intresse. Om du gör baksidestexten i olika färger eller väljer att fetstila olika delar kan du med dessa enkla medel styra hur läsaren läser baksidestexten.

Tonen

Vilken ton använder du inuti boken? Försök fånga samma ton i baksidestexten och ge läsaren ett smakprov på vad som väntar. En kaninhistoria är en humoristisk kapitelbok och baksidestexten speglar innehållet så här:

 

 

 

 

Tänk dig en kanin. Nej, inte så där. Det där är en hare. En kanin med långa öron. Nu när du tänker på en kanin, tänk dig då att den bor vid 18:e hålet på en golfbana. Galet, jag vet. Vet du vad som skulle göra det ännu mer konstigt? Jo, en kanin som samlar på golfbollar. Till hjälp har han sin vän ekorren Kevin Montenegro. Om det inte vore för den där Klubbmästaren så skulle Kaninen, som inte heter Engelbrekt, och Kevin ha det ganska fridfullt. Men Klubbmästaren håller på att träna till klubbmästerskapet. Hur skall det gå när bollarna verkar försvinna vid 18:e hålet?”

Ingår boken i en serie så är även det bra att inkluder. Baksidestexten till boken Drakens Dotter – Viljornas krig (som utkommer till Göteborgs bokmässan 2018) går som följande:

Rexmond har tagit Drokina till Drakdemonernas rike där hon hålls inlåst mot sin vilja. Mark har – efter att han hävdat att det finns demoner i skogen – låsts in på stadssjukhuset psykiatriska avdelning där han börjat ifrågasätta allt han vet om världen. Rachel och Nicki kommer till hans undsättning, men måste samtidigt se till att hålla både sig själva och honom gömda från drakdemonerna. De gör sitt bästa för att rädda Drokina samtidigt som mer av deras trasiga förflutna kommer tillbaka till ytan.

Drakens Dotter – Viljornas Krig är del två på den normbrytande bokserien Drakens Dotter. Första boken Drakens Dotter – Resans början blev hyllad för sina starka kvinnliga karaktärer och nu fortsätter berättelsen om Drokinas kamp för ett eget liv med egna val.”

Här lyfts både handlingen och att det är en del av en serie, vilket gör att läsaren snabbt vet att det finns fler delar. Det framkommer även att det är del två så att läsaren inte misstar boken för början av historien.

Spoilers
Undvik spoilers! Redogör inte för allt som händer i boken, tanken är att baksidestexten ska vara spännande och locka läsaren till att vilja läsa mer. Berätta gärna om bokens första konflikt, men inte mer.

Väck läsarens sinnen

Försök att med ditt språk mana fram bilder, dofter och känslor hos den som läser. Du vill engagera läsaren. Skriv därför hellre “den fattiga pojken” istället för “pojken” och “den starka doften av jasmin” hellre än “det var i slutet av maj”. Finns det något ovanligt i boken, skriv om det. Det kan vara ett udda yrke som t ex draktämjare, eller något annat.

Superlativ
För att undvika att tala om för läsaren vad hen ska tycka om boken bör du undvika alla former av superlativ, så länge det inte är någon annan som använder dem. Vi återkommer till detta i stycket om “blurb”. I din baksidestext där du ska beskriva vad boken handlar om och vad läsaren kan förvänta sig bör du undvika ord som “andlöst spännande” och “gripande”.

Författarpresentation
Vill du kan du ta med en kort författarpresentation. Det räcker med några meningar. Om du är expert inom det område du skriver om, eller om du har upplevt något av det som du skriver om. Vill du ha med ett foto på dig, se till att det ser proffsigt ut.

Tre bra saker att ta med

  1. Genre. Berätta vilken genre boken tillhör. Detta innebär inte att du behöver bokstavligen skriva att det är exempelvis en fantasy, men se till att du tar med element i texten så att det framgår att de finns.
  2. Serie. Ingår din bok i en serie? Berätta gärna lite om den. Hur många delar den består av?
  3. Hemsida eller blogg. Har du en hemsida eller en blogg bör du ta med detta.

Blurb
Om du har möjlighet kan du låta någon berätta vad de tyckte om din bok. Det kan med fördel vara någon bokbloggare eller någon som dina läsare känner till. Blurbar har uppgiften att få din läsare att förstå att din bok är bra och viktig. Det är ett citat i form av ett omdöme, gärna en rekommendation, från någon som har läst och tyckt om din bok. Hur stor påverkan blurben har på läsaren varierar. En del litar helt på dem och andra är mer beroende av om det är någon de känner till som uttalat sig. Om du ger ut boken själv kan det vara en god idé att använda blurb för då visar det att någon annan än du har läst och tyckt om din bok. Det är inte lätt att få en bra blurb, men ju fler du frågar desto större är chansen. Börja med bokbloggare eller din lokala bokhandel. Kolla i ditt kontaktnät om du känner någon som är expert inom ditt område som kanske skulle uppskatta boken.

Få en blurb av en kändis

Här är ett exempel på en blurb av underbara Johan Anderblad som även är Läsambassadören.

Johan kom till Sofis hemstad för att köra sin interaktiva show “Det tutar och blinkar”. Sofi som har barn som älskar Johan har följt honom sedan 90-talet. Du minns kanske “Johan & Pipen”? Annars är Johan känd för olika faktaprogram för barn.

Hursomhelst, när Sofi fick tillfälle att träffa Johan så tog hon med sig sin dotter och dotterns bästa kompis till showen. Sofi tog också med sig en kasse med de böcker som hon skrivit. Hon hade ingen baktanke med det utan Sofi ville tacka för alla fina stunder hon och hennes barn haft tillsammans med Johans många tv-program.

(Den Johan man ser i rutan, det är precis så han är ute i verkligheten också, hälsar Sofi.) Det var en dag som Sofi och dottern pratar om fortfarande. De köpte Johans böcker för att kunna ta fram och läsa och minnas dagen som de träffade Johan och fick lära sig allt om brandbilar och polisbilar.

Efter en tid så läste Sofi på Instagram att Johan hade läst och tyckt mycket om hennes bok Mamman och den lilla draken. Hon blev rörd av de fina orden och frågade om hon fick använda dem. Och det gick hon. Inte bara det, Sofi fick till och med låna en bild på Johan att använda i blurben.

Vi hoppas att ni har haft nytta av dagens inlägg. Kommentera gärna och ställ frågor om det är något ni tycker att vi missade att ta upp. Vi hjälper gärna till.

Under nästa vecka kommer vi att prata om boktitlar och hur man kan tänka när man skapar en sådan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *