Del 14: Jobba som bokbloggare. Intervju med Maria Lindgren

Ulrica & Sofi

Det här är del 14 i samarbete mellan Ulrica Edvinsson Sundin och Sofi Poulsen där vi kommer att diskutera hur man går från ”Fantasi till Fantasy.” I denna bloggserie kommer vi att gå igenom grunderna från att gå från idé till en färdig historia, vilka tjänster man kontaktar när råmanuset är klart, och slutligen hur man kan göra för att ge ut boken själv. I dagens inlägg har Ulrica Edvinsson Sundin intervjuat Maria Lindgren som driver bokbloggen Marias bokhylla.

 

Hej Maria! Roligt att du vill vara med i vår intervju. Du jobbar ju som korrekturläsare, översättare och bokbloggare. Hur är det?

Hej, kul att jag fick vara med!

Jag älskar litteratur, och att starta företaget Verdandi korrektur & översättning, som korrekturläser och översätter (engelska till svenska och svenska till engelska) var ett lätt val, även om jag inte har någon formell utbildning, utan bara är språkintresserad sedan barnsben. Mina vänner har alltid kommit till mig med litteraturfrågor, språkfrågor, bett mig att läsa deras saker och så vidare, så jag tänkte att jag lika gärna kunde ta betalt för att peta i andras texter. 😉 Bokbloggen, Marias bokhylla, har jag som hobbygrej, av precis samma anledning – jag älskar att läsa och har alltid minst en bok på gång!

 

Vi är ju speciellt nyfikna på din blogg. Hur länge har du haft bokbloggen?

Jag startade bokbloggen 2016 för att hålla koll på vad jag läste och för att jag då bestämde mig för att rensa i min bokhylla men att ge varje bok en ärlig chans och läsa den innan jag rensade ut den. Då hade jag absolut ingen koll på att det var en grej med bokbloggar och bokinstagram, men nu älskar jag det och får massa tips därifrån. Och det där med utrensningen? Det går så där. Det kommer absolut in fler böcker än det åker ut, det kan jag säga.

Från början recenserade jag bara böcker jag själv läste, men jag har övergått till att också recensera barnböcker, för i det här hushållet är vi storkonsumenter.

 

Vi är även nyfikna på hur du gör när du läser inför en recension. Är det något speciellt som du letar efter, eller är alla böcker olika? Och om du fick beskriva hur du gör en bokrecension steg för steg, hur går den till?

Jag försöker se alla böcker som olika. Eller i alla fall varje författare. En serie är svår att låta varje bok vara som ett oskrivet blad, så där blir det lite mer att jag jämför de olika delarna med varandra. Sedan kan jag jämföra böcker med andra ur samma genre, men jag försöker ändå låta den enskilda boken och den känsla den har gett mig vara grunden.

I mina bokrecensioner gör jag det ganska lätt för mig, och gör inga regelrätta recensioner på det sätt som man lärde sig i skolan. Jag gör lite olika med barnböcker mot vad jag gör med de jag läser för mig själv (unga vuxna och uppåt).

Böcker jag läser på egen hand: När jag har läst klart en bok brukar jag snabbt skriva ner stolpar med vad jag tyckte i en anteckningsapp på telefonen. Det kan jag göra under tiden jag läser också, speciellt om det är något särskilt jag reagerat på eller vet att det kommer att ta tid att läsa boken. Sedan blir det utfyllnad och liknande när jag väl kan sätta mig vid en dator.

I mina recensioner har jag bokens förstamening, handlingen (ofta baksidestexten, för de brukar vara väldigt bra som sammanfattning men utan att spoila). Sedan följer min kommentar. Om jag skulle skriva något om handlingen så gör jag alltid en spoilervarning, så att jag inte förstör läsningen för andra, men brukar försöka hålla mig ganska generell. Och så har jag så klart med information om sidantal, författare, förlag och sådär. Betygskalan jag använder är 1–5 och jag använder även halvsiffror.

Oavsett om jag älskar boken eller inte, brukar jag försöka att mest nämna sådant jag tycker om med den. Min smak är inte allas smak, och det är jag helt på det klara med, så jag försöker nämna sådant som jag tycker om för att visa på det positiva med boken. Alla böcker har minst en positiv egenskap och jag tror också att det finns läsare för varje bok.

Barnböcker: Om jag läser böckerna för min treåring brukar jag ha med kommentar om vad han tyckte, och sedan vad jag tycker. Vi tittar ju inte på samma saker, han och jag och jag tänker mig att man som förälder vill veta både vad barnet tyckte men också vad jag som vuxen reagerar på. Läser jag dem på egen hand, vilket händer mest med böcker som är för äldre barn skriver jag kortare omdömen men utan sonens inflikande. Barnböckerna får inga betyg, för där tycker jag inte att det är lika väsentligt. Med barnböcker är det mycket mer viktigt att väcka läsglädjen, och det är lite som betyg i skolan på barn, jag tycker inte att det behövs.

Gör ditt övriga yrke att du tänker annorlunda angående böcker än du skulle gjort annars tror du?

Absolut. Jag tror att jag reagerar mycket mer på språk och korrfel än gemene man gör (vilket är en stor anledning till att jag inte tar med det i mina recensioner utan brukar vända mig direkt till författaren istället om jag tycker att det är alldeles i överkant) men jag tror också att jag kan vara snabbare på att vilja vara nere och peta i formuleringar och händelser än andra. När jag korrekturläser brukar jag fråga mina kunder om de vill att jag ska titta på logiska luckor och sådant samtidigt, för jag har väldigt svårt att inte göra just det.

I övrigt tror jag mer att jag tänker annorlunda angående böcker än en person som inte läser lika mycket. En månad när jag har läst lite, eller tycker att jag har haft dåligt med lästid/läsflow kanske jag har läst fem–sex böcker, och det kan bli en chock för en som inte läser.

Hur väljer du ut vilka böcker du ska recensera? Har du någon favoritgenre/författare?

Jag säger väldigt sällan nej om någon hör av sig till mig och vill att jag ska recensera deras bok/böcker, av flera anledningar. Det innebär att jag har en väldigt lång kölista, men det är jag alltid öppen med, så får författaren välja själv. Jag blir mest kontaktad av egenutgivare, och det är väl kanske en av anledningarna till att jag sällan säger rent nej: jag vill att allas böcker ska få chansen att nå ut. Och rent krasst skulle det ju också kunna spilla över till att jag får en ny kund till mitt företag. Däremot är det sällan jag skriver till förlag på egen hand och frågar om recensionsexemplar, det gör jag bara när det är något jag är extra intresserad av, i alla fall har det varit så hittills.

Favoritgenre och -författare beror lite på vilket humör jag är på. Men jag brukar ofta tycka om böcker i feelgoodgenren och de brukar få högt betyg. Läser väldigt lite thrillers eller skräck och det beror mest på att jag har så väldigt bra fantasi så det skulle göra att jag inte vill vara ensam hemma eller våga sova med lampan släckt.

En favoritförfattare är Janet Evanovich som skrivit en humorserie om en prisjägare. Serien är uppe i 24 böcker, och jag har läst och äger dem alla, och älskar dem. Kan läsa om dem hur många gånger som helst.

Många författare som hör av sig till mig skriver fantastik. Jag har inte läst jättemycket av det innan, men det blir mer och mer, och jag fastnar också för det mer och mer. Och min favoritbok, alla kategorier Liftarens guide till galaxen är ju en fantasy, så jag gillar boktypen.

Är det vanligt att du får recensionsexemplar? Och om man vill kontakta dig om det, vart vänder man sig?

Min sambo säger att det brukar dimpa ner minst en bok i veckan i brevlådan, och det är nog inte en orimlig estimering. Bara böcker för unga vuxna och uppåt har kommit ett trettiotal i år, och då räknar jag inte med eböcker. Ska jag räkna allihop (barn, unga vuxna, vuxen, eböcker) är det säkert upp mot det dubbla.

Om man vill höra av sig till mig kan man skriva ett direktmeddelande på instagram (mariasbokhylla) eller mejla maria.lindgren[at]live.com. Jag läser från egenutgivare, förlag och jag läser alla former av böcker. Men man får vara beredd på att vänta på recension, ”tyvärr” måste både barn och jobb komma före och just nu har jag mycket mer tid att lägga på e-böcker än fysiska.

Och så en sista fråga. Du som har barn. Läser du ofta för dem och har du några tips på hur man håller sig vaken när man läser i den här hettan?

Vi läser dagligen för vår treåriga son, vilket naturligtvis spiller över lite på tvillingarna som får lyssna på mycket och se hur det går till, även om de gör det på avstånd och mest biter på böcker hittills. Sonen älskar böcker, han vill läsa jätteofta och för mig är det fantastiskt, jag hoppas att han alltid kommer att älska böcker lika mycket som jag gör.

Vi har världens fulaste takfläkt i vardagsrummet, som sitter kvar sedan tidigare ägare och jag hade den på dygnet runt förra sommaren när jag var höggravid. Jag har vägrat att ta bort den och när det är som varmast sitter jag inmosad i ena soffhörnet för att läsa, eller läser när det är senare på kvällen och det går att andas igen. Min favoritläsplats är annars i en fåtölj med fotpall, men där får man sällan vara ifred numer.

Tack för att du ville vara med!

Vi hoppas att ni har haft nytta av dagens inlägg. Kommentera gärna och ställ frågor om det är något ni tycker att vi missade att ta upp. Vi hjälper gärna till. Under nästa vecka kommer vi att ta upp blurb och baksidestext. Så häng med då!

One thought on “Del 14: Jobba som bokbloggare. Intervju med Maria Lindgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *