Sommarintervju 2: Pernilla Lindgren

Nu i sommar kommer jag köra några miniintervjuer med olika svenska fantastikförfattare. Har du någon som du vill att jag intervjuar? Eller har du någon fråga du vill att jag ska ställa? Lägg en kommentar så ordnar jag det. I dagens intervju möter vi Pernilla Lindgren.


Kan du berätta lite om dig själv, Pernilla?

Jag heter Pernilla Lindgren och är barn- och ung/vux-författare samt skrivpedagog. Jag har skrivit trilogin om Alvhilda där den sista delen kom ut under hösten 2016. Med bakgrund som socionom brinner jag för samhälleliga och sociala frågor som jag väver in i mina böcker på olika sätt. Genom mina böcker vill jag sätta fokus på orättvisor, genus och mänsklighetens syn på sig själv på jorden. Som skrivpedagog använder jag dramats improvisationsövningar för att sprida skrivglädjen och möjligheten för alla att hitta sitt sätt att berätta på. Pågående skrivprojekt är sammanvävt med skrivpedagogiken där jag tillsammans med barn i mellanstadiet skriver böcker inom fantastikgenren som handlar om barn som hamnar i olika äventyr. Projektet heter fantastiska klassresor.

Vid sidan om mitt skrivande är jag även gift och har barn. Jag älskar att skapa på olika sätt och brukar få utlopp för det genom att fota, pyssla och måla.

Vad skriver du, är det fantasy, science fiction eller skräck?

Jag har nog mest skrivit inom fantasygenren, och då framförallt urban fantasy. När jag skriver noveller är det framförallt skräck. Jag tycker om att blanda vardagen med fantasin, att låta magin och det övernaturliga lura i vår tråkiga vardag, att låta alla läsare känna att det finns en möjlighet att fly tristessen på riktigt eller inte riktigt vara säkra i sitt moderna hus.

Vad var det som gjorde att du skrev Alvhilda-trilogin?

Alvhildatrilogin kom till efter att jag läst många vampyrböcker och var inspirerad av hela den inre identitetskampen över vem man är. Den mörka sidan som vill ta över och vad gott och ont egentligen är. Samtidigt kände jag att jag inte ville skriva om en vampyr, det har redan gjorts i oändlighet, så jag valde att skriva om den kvinnliga varelse inom nordiska folktron, som är farligast och starkas – skogsrået. Första utkastet var ganska lik en twilightsaga men när jag låtit den gro insåg jag att det inte var det jag ville skriva, jag vill skriva en helt annan historia. Istället har det blivit en kamp mellan gudomlighet, mänsklighet, den kvinnliga kampen och hur en sak kan upplevas olika beroende på vem som är inblandad. Jag har delat upp den så att det är tre olika berättare för att du som läsare ska få tre helt olika historier men som ändå handlar om samma grundbråk.

Hur fick du idén till böckerna?

Det är en lång lista av what ifs. Tänk om gud faktiskt finns, men vi har bara missförstått honom och han är en självisk tölp? Tänk om skogsrået fanns på riktigt, vad skulle hon tycka om hur världen ser ut i dag och varför gör hon inget åt det? Tänk om man under häxprocessen skulle råkat bränna en riktigt häxa, hade inte det fått en del konsekvenser? Listan kan göras superlång och alla frågor som jag besvarar i boken kommer från vardagliga möten, situationer jag i dag inte ens kan minnas.

Vilken är din favorit av karaktärerna i böckerna och varför?

En omöjlig fråga att besvara, det är som att säga vilket av mina barn jag älskar mest. Det beror helt på scen och bok. Jag pratar om tre böcker eftersom de hör ihop och den karaktären som jag tror jag älskar mest är nog Rebecka. Hon finns inte med i första boken men dyker upp i andra och hon tog mig med storm när jag skrev. Det är svårt att förklara varför hon är min favorit utan att spoila för mycket men det jag kan säga om henne är att hon säger vad hon tycker, att hon inte är rädd för att stå upp mot de som försöker sätta sig upp mot henne.

Vad är det bästa med din antagonist?

Det jag älskar med Ragnvald, som är Alvhildas antagonist, även om han är huvudperson i en av böckerna, är hans fullständiga arrogans och naivitet i sin hybris. Han ser sig så klart inte som ond utan är väl lite så som jag tror en gud är mest, hur skulle vi annars kunna förklara vår värld utifrån ett religiöst perspektiv.

Vad jobbar du på nu?

Som skrivpedagog där jag jobbat mycket med barns skrivande har jag börjat med ett projekt där barn får vara med och styra historierna jag skriver. Jag kallar projektet för fantastiska klassresor, där barnen får lära sig mer om genre inom fantastiken. Hittills har jag skrivit en ur fantasygenren där barn från den aktuella skolan fått hamna i ett fantasyäventyr med drakar och troll. Jag tänker att det är högaktuellt att låta barnen hamna i en dystopi eller ett sci-fi-äventyr så arbetet fortgår.

Vilken bok skulle du rekommendera att man läser i sommar? 

Om jag ska rekommendera någon bok för dig att läsa den här sommaren väljer jag Ödeland av Eva Holmquist. Det är en novellsamling där författaren har använt sig av just det som jag själv tycker är så spännande – olika perspektiv på känslan av utsatthet och utanförskap. Där får man även som läsare prova på flera olika genre, framförallt inom fantastiken men även utanför det övernaturliga.

Tack för att jag fick lära mig lite mer om dig, Pernilla, och din boktrilogi ”Alvhilda”. Ha en riktigt fin sommar i hängmattan! Vill du läsa böckerna om ”Alvhilda”? De hittar du här för bara 119 kr. (endast så långt lagret räcker)

Vem vill du veta mer om i nästa sommarintervju?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *