Sommarintervju 1: Eva Holmquist

Nu i sommar kommer jag köra några miniintervjuer med olika svenska fantastikförfattare. Har du någon som du vill att jag intervjuar? Eller har du någon fråga du vill att jag ska ställa? Lägg en kommentar så ordnar jag det. Först ut i min intervjuserie är Eva Holmquist.

Eva Holmquist är något av en veteran inom svensk fantastik skrev Btj om Blodskifte som är en urban fantasy som utspelar sig i Jönköping. Hennes berättelser brukar beskrivas som fantasifulla, tänkvärda berättelser med berättarglädje.

 

 

 

 

1. Vad skriver du, är det fantasy, science fiction eller skräck?

Jag skriver främst science fiction och fantasy, men emellanåt även skräck. Då främst i form av noveller.

2. Vad var det som gjorde att du skrev Attentaten i Gallus? Hur fick du idén?

Tankarna på att skriva ”Attentaten i Gallus” kom av att jag var väldigt trött på all fantasy som kändes som Tolkienkopior. Jag ville skriva en fantasy som inte hade standardraserna med alver och orcher och inte heller den vanliga svart-vita konflikten mellan ont och gott. Jag ville istället skildra en värld där konflikter berodde på olika synsätt och där det var möjligt att samarbeta för att lösa de problem som fanns.

3. Vilken är din favorit av karaktärerna i “Attentaten i Gallus” och varför?

Min favoritkaraktär i ”Attentaten i Gallus” är kapten Fidesko, eftersom att han trots att han ofta misslyckas med det han försöker göra, ändå lyckas behålla hoppet på att allt kommer att sluta bra. Han är också villig att omvärdera vad han tidigare trott när han lär sig något nytt. En person med ett mycket gott hjärta som ständigt arbetar för att göra saker och ting bättre oavsett vilket motstånd han möter.

4. Vad är det bästa med din antagonist?

Det bästa med antagonisten i ”Attentaten i Gallus” är att hen inte är renodlat ond utan agerar som hen gör p.g.a. skäl som är förståeliga för oss alla.

5. Vilken svensk fantastikbok skulle du rekommendera att man läser i sommar?

Jag skulle rekommendera att du läser Drakens dotter som är en urban fantasy med starka kvinnliga karaktärer och en spännande handling.

Tack för att jag fick lära mig lite mer om dig, Eva, och din bok “Attentaten i Gallus”. Ha en riktigt fin sommar i hängmattan! Vill du läsa “Attentaten i Gallus”? Den hittar du här för bara 60 kr. (endast så långt lagret räcker)

I nästa miniintervju möter vi Pernilla Lindgren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *