Hur stora muskler har du?

Jag får ofta frågor om hur man gör. När man ska gå från vad man tror är en färdig text till en bok i handen är det många saker man behöver tänka på. Därför gjorde jag en guide som steg för steg berättar vad du ska göra. Du kan läsa den här.

Men sen när man har den färdiga boken i sin hand, vad gör man då? Det är väl ungefär några dagar efter bokreleasen man inser att boken inte säljer sig själv, utan att man kommer behöva lägga ner massor med tid på att sälja ett enda ex av sin bok.

Redan här vill jag varna dig. Det borde jag kanske gjort för länge sedan, men bättre sent än aldrig. Man blir inte rik på att vara författare. Det är få förunnat som kan leva på att bara skriva böcker. Jag skulle vilja säga att det vanligaste är att man får ca 20-25 kr över för varje såld bok. Har man otur kan man få rejält mycket mindre. Här finns det många fallgropar som gör att man kan gå minus rent pengamässigt på att sälja sin bok.

Det första du bör göra är att bestämma dig för om du är ett stort förlag typ Bonniers eller om du är mer som “Bondens marknad”. Har du de ekonomiska musklerna som ett stort förlag har? Bra, då kan du göra precis som de gör. Tryck upp en stor upplaga på din bok så du får ner ditt f-pris till 20-30 kr. Sedan fortsätter du på den vägen.. som jag inte vet någonting om.

Om du är som Bondens marknad måste det få avspegla sig i allt du gör om du ska ha en chans att gå med en liten vinst på din bok. Då kommer du inte ha råd att trycka en större upplaga. Kan man inte konkurrera med ett lågt pris får man konkurrera med kvalitet. Därför ska du tänka kvalitet i varje steg du tar.

Har du fått bokrecensioner och uppmärksamhet i media? Bra! Annars är det det som du ska börja jobba på nu. En recension av BTJ är guld värd om du vill sälja din bok till biblioteken. Vad det gäller bokrecensioner finns det två vägar att gå. Antingen gör du som alla andra gör och kontaktar lämpliga bokrecensenter och hoppas på att de vill recensera din bok.

Eller så gör du som jag och tänker utanför boxen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *