Mina bästa tips till företagare förläggare författare

SOFI POULSEN
SOFI POULSEN FÖRLAG
MARCHETTI FÖRLAG

 

Sofi Poulsen

God kväll på dig! Jag heter Sofi Poulsen och driver mitt företag sedan ganska exakt två år. Förläggare | Författare | Föreläsare är det jag mest sysslar med. Jag startade inte med två tomma händer, som är det vanliga. Jag startade med ett skuldberg. I kvällens blogginlägg kommer jag att ge dig en blick bakom kulisserna i mitt företagande och jag kommer bjuda dig på mina bästa tips vad det gäller företagande, förläggande och författande. Mitt mål med veckan är att du ska känna att du lärt dig något som du har nytta av.

VAD DRÖMMER DU OM? VILKET ÄR DITT MÅL?

Oavsett vem du än är så kan du bli vem du vill. Men du kommer att få betala med blod, svett och tårar för att komma dit. När du väl nått ditt mål kommer det att vara värt allt för det kommer att bestå och du kommer känna dig värdig eftersom du jobbat hårt för det.
The sky is the limit.. glöm det! Dröm stort, sätt upp tydligt och mätbart mål. Sätt upp delmål längs vägen från där du är nu och fram till ditt mål, din dröm.
Jag hade ett skuldberg, ont om tålamod, envishet, jävlar anamma och en dröm om att få starta mitt företag. Det fanns de som trodde det skulle ta mig minst två år att starta mitt företag. Sa jag att jag har ont om tålamod?
Jag hade mitt mål, min dröm. Jag hade mitt hinder. Ett skuldberg. Tre månader senare hade jag blivit av med mitt skuldberg. Jag tog ett lån till startkapital på Almi och sedan var det bara att köra. Sofi Poulsen förlag var fött! Det är du som sätter gränsen för dig själv. Ingen annan. Kan jag, kan du.

LUFTSLOTT

För att inte bygga luftslott är det bra att ha en plan. Alla bra planer har namn. Ju häftigare, desto bättre. Gärna med något som gör att du vet precis vad ditt mål är. Tappa aldrig, ens för ett ögonblick, målfokus.
Om din dröm eller ditt mål är eget företag är mitt bästa tips att du söker upp ditt lokala Nyföretagarcentrum. Boka tid för gratis rådgivning. Ju tidigare skede i din plan, desto bättre.
Jag träffade en rådgivare före jag ens visste att jag skulle starta företag. Allt jag ville var att ge ut 1 ex av mina 16 sagor till min dotter. För inte skulle någon annan vilja läsa dem.. Jag tror det tog rådgivaren sex möten på tre månaders tid för att få mig att förstå.
Efter jag fattat det strök jag min plan namn och ändrade det från “Hur jag ger ut min bok” till Hur jag tar över världen”. Jag fick in på verksamt.se och gjorde min affärsplan. Det är många delar som ska ihop före man har ett företag. Visste du att de som fått regelbunden rådgivning hos Nyföretagarcentrum minskar risken för konkurs?
Bygg din dröm noga, så rasar den inte samman som ett luftslott. Det krävs mycket slit med detaljerna i din plan men du kommer tacka dig själv.

MENTOR OCH FÖREBILDER

Du har en dröm, ett mål. Du har en plan med tydligt och mätbart uppnåeligt mål med delmål längs vägen. Vad som kan hjälpa dig framåt snabbare och med erfarenhet som du inte har ännu är det hemliga vapnet MENTORN.
En riktigt bra mentor kommer att ge dig specialverktyg och hemliga, väl beprövade trollformler att använda. Du behöver inte uppfinna hjulet.
Har du en förebild som du vet kan allt eller mycket inom det området din dröm eller ditt mål är så fråga om hen vill bli din mentor. Det är roligt för hen att få frågan och det värsta du kan få är ett nej.
Jag skaffade mig en mentor när min affärsplan var klar, men före jag hade fått företaget klart hos Skatteverket. Det var det bästa valet för mig. Min mentor lärde mig tidigt några viktiga regler som jag fortfarande sköter mitt företag efter.
Vi avslutade vårt mentorskapsprogram i förtid för livet hände. Det kan hända att du sett oss ihop för vi gör mycket saker ihop.
Jag kände efteråt att jag behövde lära mig mer om marknadsföring och varumärke. Samtidigt såg jag att Per Holknekt skulle komma till stan. Jag kom i god tid före hans föredrag och med mina böcker under armen. För mig var det självklart att jag skulle fråga Per om han ville bli min mentor.
The sky is not the limit.
Om du också vill skaffa dig en sån där mentor (klart att du vill) så kommer här en länk om hur du kan göra.

PRODUKT OCH FÖRPACKNING

När du har en dröm/ett mål, en plan för att ta dig dit, en mentor som bollplank så tar du nästa steg. Du har en abstrakt idé om vad du vill. Nu ska du ta fram bästa utseendet för din produkt. Vare sig det är en tjänst eller en vara eller båda delar är produktens och hur du förpackar den viktigt för hur du kan sälja.
Du står nu inför ett viktigt val så nu är det bra med en mentor att bolla med hur just du ska tänka. Ska du tänka Bondens marknad eller massproducerat? Det finns för- och nackdelar med båda. Kanske är en hybrid rätt för dig.

VAD ÄR DIN DRIVKRAFT? VAD MOTIVERAR DIG?

När jag bestämde mig för att jag skulle starta mitt företag hade jag ett skuldberg. För att klara av att se målet behöver man en stark drivkraft. Hur motiverar du dig?
Vill du veta en hemlighet? När jag var halvvägs igenom graviditeten med min dotter blev jag lämnad av hennes pappa. Han är både konstnär och författare.
Tre år senare satt jag på Nyföretagarcentrum och bestämde mig för att starta företag. Jag skulle med bli författare och jag skulle bli en mycket bättre sådan. Mitt mål var då att sälja fler böcker än vad dotterns pappa hade gjort. Vad är bättre än att slå honom på det han anser sig vara en mästare i? Jag var vid tillfället mycket sårad ska tilläggas.
Två månader efter min debut tangerade jag vad hans bok sålt under de första fem åren. Efter sex månader hade jag krossat hans siffror.
Jag som i många års tid lyssnat till den store författaren var plötsligt inte en grå liten mus längre.
Ett nytt mål kom i sikte och ett nytt.. så har det fortsatt. Låt ingen trycka ner dig, inte ens du själv. Utan gränser kan du åstadkomma det som tycks omöjligt. Det tar kanske bara lite längre tid.
Ta din dröm. Äg den. Förverkliga den. Upprepa. ❤❤❤

ARBETSKLÄDER

Hur ser du på det där med arbetskläder?
Vare sig man är företagare eller anställd, ja även i privatlivet, uppstår det tillfällen där man tänker till lite vad man har på dig. Jag vet inte hur det är med dig, men vid sådana tillfällen känner jag oftast att jag inte har något att ta på mig.
Men jag hittade en lösning på det, tack vare Fredrik Eklund. Jag införde arbetskläder. Så nu när det är mingel, event av olika slag, föreläsningar eller något annat där man visar sitt bästa jag då åker arbetskläderna på.

BACKSTAGE

Hemma hos reportage? Hur gör du när du vill få till det där intima mötet? Jag är mellan kontor sedan årsskiftet och har kontoret hemma, hos kunden, på mässor, event o s v. Så när jag då ska bjuda in till ett intimt möte för hemma hos reportage vad gör man?
Med bakgrund som produktionstekniker försöker jag köra KISS (keep it simple stupid). Just till dagens intervju blir det bilder från.. ja, kan du se var jag är?
Det är tråkigt att städa och som företagare som har två barn själv på 100% låt mig erkänna att det är smidigare att fuska lite.

NÄR ÄR DU FÖRETAGARE

Jag har i olika sammanhang stött på olika svar på den frågan. En del är företagare mellan vissa tider t ex kontorstider medan andra är det hela tiden. Hur gör du?Dagens lunch handlade om b la detta och jag fick mycket av mina egna tankar bekräftade.
Efter föreläsningen bjuds vi på en mycket god lunch och kakan till kaffet var att dö för. 😍❤😍

VISITKORT

Min syrra sa en gång (vem försöker jag lura, hon säger det jämt) att jag måste tänka på hur jag ser ut för mitt ansikte är mitt visitkort.
Hon har ju en poäng i det. Jag försöker tänka på det. Är du som jag helt ointresserad av smink och det där med att ta hand om dig ofta glöms bort så vill jag dela med mig av hur jag gör.
Härom eftermiddagen gick jag till Emelie på Make up store i Växjö. Hon är helt asgrym på att se vad jag passar i och vad jag behöver. Efter att ha berättat om uppkommande bokmässan och min klädsel visade hon mig hur jag enkelt kan bli lite mässfräsch. Man vill ju se fin ut i det där skamlöst skarpa ljuset.
I nästa vecka hägrar en välbehövlig klippning hos bästa Ramona på LeLac. Hon är den enda som kan klippa så jag blir nöjd. Lång historia.
Är du redo för en smärre chock? Efter att ha hört så mycket om Angela Nails så ska jag för första gången ha fina naglar så jag slipper tycka det är jobbigt att synas på foton där jag håller i något.

PRISET

Hur sätter du dina priser? Tänker du massproduktion eller bondens marknad när du bestämmer vad dina tjänster eller produkter ska kosta?
Eller kollar du bara vad kollegan har för priser och sätter samma som hen?
Många faktorer spelar in. Jag har många olika svar på hur man kan tänka. Alla är rätt beroende på vem du är och vad du säljer.
Är det någon som uttrycker att din vara eller tjänst är för dyr, då är det för att hen inte anse sig ha råd. Det är en viss skillnad.

NYCKELN TILL FRAMGÅNG

Ensam är inte stark. 1+1=3 Ja, det kan uttryckas på många sätt. Som ensamföretagare eller företagare kan en av nycklarna till framgång stavas S A M A R B E T E.Det är bra med samarbeten. Men för att det ska vara just det krävs det att alla parter får ut något positivt av det.Har du konkurrenter eller har du kollegor? Hur man ser på de som verkar i samma bransch är direkt avgörande här.Hela mitt liv har jag omedvetet levt efter principen Givers Gain. Jag tror på att goes around, comes around. Delar man med sig, så får man alltid något tillbaka. ❤
Sedan har väl både du och jag gått på nitar, både med vilka vi valt att samarbeta med och vilka vi hjälpt. Det tar ett tag att hitta rätt, men när man väl gör det får man en känsla för vilka personer, företag och sammanhang som är bra för just en själv.
En kvinna, som är företagare i Växjö satt längst fram när jag på förra årets lokala bokmässa stod på scen och berättade om min resa till företag. Jag känner inte henne så väl, så jag blev lite rörd av att hon satt där och var ett bekant ansikte att fästa blicken på. En trygghet.
Efteråt fick jag en stor kram och där lärde hon mig något viktigt. Något som du kanske fick med dig hemifrån. Hon sa nämligen att det var självklart för henne att vara där. Man stöttar.
Och visst är det så. Men stöttar sina barn. Sin familj. Släkt. Vänner. Så ut och skaffa massa nya vänner. Du vet, okända är ju bara vänner du ännu inte känner.
Tack fina, goa Anneli för allt stöd ❤

STÖRSTA UTMANINGEN

Jag fick en fråga om vad jag anser vara den största utmaningen med att vara egenföretagare. Bokföringen. Alltid bokföringen. Därför har jag delegerat det till någon som tycker att det är väldigt roligt.

SAMARBETA

Hur kan egenutgivare samarbeta? På sociala medier, främst Facebook finns det olika grupper man kan hitta andra att samarbeta med. Leta reda på de som har samma målgrupp som du eller de som har liknande produkter eller tjänster som vad du har eller de som har produkter eller tjänster dom tillsammans med din produkt eller tjänst skapar ett mervärde gör era kunder.
Där kan du hitta samarbetspartners. Tänk bara på att samarbetet är något som ska ge er båda fördelar.
Jag är med i en grupp på Facebook som heter Östgöta Fantastik. Man träffas en gång i månaden irl. Vi skriver noveller tillsammans. Vi marknadsför oss tillsammans. Åker på event tillsammans. Vi byter erfarenheter. Det är högt till tak. En fantastisk grupp.Elinas bokliv kompletterar mig. Jag träffade Elina på hennes jobb i Alvesta bokhandel. Eftersom Elina har en bokblogg kompletterar hon mig. Det är intressant att följa Elina bokblogg eftersom hon skriver ur ett annat perspektiv än mig, hon har mängder med bokrecensioner, drömmer om att få sin bok utgiven m m.
Så jag frågade om Elina ville gästblogga hos mig, ett blogginlägg under fyra månader. Jag hade tur att hon ville det för det blev fyra mycket intressanta blogginlägg som jag tror mina följare uppskattar. Elina delade generöst med sig av sina bästa tips och erkände även sitt stora problem. ❤ Jag gav några övningar och hoppas att både Elina och våra följare har glädje av det.I nästa vecka blir det min första bokmässa. Alltså, första bokmässa i Göteborg. Den där omtalade. Jag kommer stå i Fantastikgränd tillsammans med kollegor och vänner. För att lyfta Fantastikgränd och även genren tog vi gemensamt fram en giveaway, en storpocket på ca 250 sidor med smakprov från ex olika förlagen. Marchetti förlag är med med två noveller.
Detta är bara några exempel på hur man som egenutgivare kan samarbeta. Du kan säkert komma på fler.

SUCCÉ

Är du en sådan som tror att så fort en bok kommer från tryckeriet går den direkt ut i alla bokhandlar? Eller är du en sådan som tror att en författare bara sitter och skriver hela dagarna?Du kanske tror att författare bara har inkomster?
Många tycks bli förvånade över hur lite skrivtid jag har och hur mycket annat jag gör. Bara tanken på att jag jobbar 40-70 timmarsveckor är kanske svårt att förstå. Men man får jobba ganska hårt för de där framgångarna som är de som syns.

 

Stötta din författarvän

STÖTTA DIN FÖRFATTARVÄN

Ikväll har jag gett dig mina bästa tips som företagare, förläggare och författare. Jag hoppas att du hittat något som du kan ha nytta av.
Glöm inte!
Författare, särskilt egenutgivare, är beroende av mun-till-munmetoden och kommer att uppskatta ditt engagemang.

 

 

 

 

 

HÄR HITTAR DU MIG

Ett stående skämt oss fantastikförfattare emellan brukar vara en bild på en öppen resväska, en katt som ligger i väskan ovanpå en trave av författarens böcker.
När det är dags att packa för bokmässa, boksignering eller andra event behöver man som fantastikförfattare nämligen bara packa fyra saker. Kan du gissa vilka? Vill du se mig i verkligheten så finns det gott om möjligheter. Här nedan följer ett urval av platser. Men håll utkik för jag kommer dyka upp lite var stans.
Vem vet mest?, SVT 2 kl 19.00 16 oktober
Eget företag, Stockholmsmässan, 9-11 november
Sagostund för vuxna, Café Rekommenderas i Växjö 24 november
Kronobergs bokmässa, Växjö Stadsbibliotek 25 november
Julmarknad Smålands Museum 2-3 december
Kosta Bokhandel 9 december
Akademibokhandeln Grand Samarkand 10 december

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *