Mässjuka & Bokslag

Tack till ALLA som besökte mig i min monter eller som jag träffade någonstans på mässan. Jag blev lite överväldigad över att så många tog sig tid att kika inom för att säga hej. Till dig som kanske inte varit där, jag förstår att du väntat ivrigt på en rapport från bokmässan och jag är ledsen att den dröjt men här kommer den äntligen.

På väg till bokmässan

Vid lunchtid i onsdags bar det iväg mot Göteborg och årets bokmässa. Jag som aldrig varit på bokmässan tidigare var fylld av spänd förväntan. Efter att ha möflat i mig mat i Falkenberg kom jag fram till mässan vid halvfemtiden på kvällen och det var bara att börja bygga monter.

När man släpat med sig saker som lätt skulle kunna fylla upp en normalstor monter är det lite trångt när man har en pytteliten garderobsyta att klämma in allt på. Men det gick. Förlåt Elin och Thomas stod i montern jämte min och som ibland fick böcker i huvudet av mina besökare som ivrigt ville bläddra i böckerna.

När montern var färdig åkte jag och min roomie Ulrica Edvinsson Sundin till Mölndal för att lämna lite packning på hotellet före kick off middagen på Pinchos i Göteborg. På väg till hotellet sprang vi på Lisa Rodebrand som också skulle med på middagen. Det var ungefär där jag insåg att jag hade mässjukan och att det inte är bra att ha ett hotell som ligger så man måste byta färdmedel 2-3 gånger varje resa.

Vad mässjukan är? Det är tydligen något som utställare kan drabbas av och man blir som berusad utan att ha druckit någonting. Så jag var så där härligt Nalle Puh-fluffig i huvudet och flamsig. Det var svårt att förstå enkla saker och jag pratade mycket och obegripligt. Jag tror att man får mässjukan av att det är för mycket intryck på för kort tid. Och jag tror att mässjukan smög sig över till bokslag någon gång under lördagen och att det blommade ut helt under måndagen. Men jag berättar mer om det längre fram.

Middagen på Pinchos blev mycket trevlig om än något kort eftersom de stängde tidigt. Väl hemma på hotellet låg jag och Ulrica vakna till sent och pratade om våra förväntningar på den kommande bokmässan.

“Nu är klockan tolv, vi ska upp klockan sex så vi behöver nog sova nu.”
“Ok.”
Två sekunders tystnad.
“Men du..” (följt av ivrigt samtal)
Tio minuter senare.
“Oj, nu är klockan tio minuter över tolv, nu måste vi sova.”
“Mmh.”
Två sekunders tystnad.
“Har du tänkt på..” (följt av ett nytt ivrigt samtal)
Tio minuter ännu senare..
“Nä, NU måste vi sova”
“Ja, nu sover vi”
Några sekunder senare
“Du, jag måste bara..”
Fniss och mer prat under ytterligare tio minuter.
“NU MÅSTE VI SOVA! Klockan är halvett”
“Ok.”
Lampan släcks och sekunden senare snarkar vi båda som små grisar.

Detta är ett mönster som återkommer varje kväll trots att det är långa dagar som börjar kl 6 och slutar runt midnatt. Första natten hemma kändes mycket tråkig nä’r jag inte har någon att planera hur jag ska ta över världen med.

Johan Rockbäck

Efter att ha gjort oss färdiga för bokmässan väntade en hotellfrukost och sedan åkte vi till bokmässan. Som ny blev jag återigen överväldigad och tio minuter före öppning ville jag sätta mig på golvet i montern och andas i en brun pappåse. Men tack vare en lugn och erfaren Elin i montern bredvid kom jag över det några timmar senare. Jag fick många besök från skolor och bibliotek men även en och annan förälder. Coolast var när Johan Rockbäck tittade förbi bara för att hälsa på mig.

Fredagen var något lugnare än torsdagen men jag fick besök av Elina från Elinas bokliv som gästbloggat här juni-september. På kvällen var det release på Grimm och Grimm Darker och det var intensivt men mycket roligt. Tack till ALLA som kom. Jag är ledsen att jag inte fick några bilder, men några andra har fotograferat och bilder svävar omkring på sociala medier.

Håkans Hylla och Eva med sitt entourage

Lördagen var helt crazy. Först kom Håkan från bokbloggen Håkans hylla. Ungefär samtidigt kom Eva som skrivit den kritikerrosade novellen Råttfångaren från Hameln (du hittar den i Grimm) med sitt entourage. Strax där efter kom en av bokbloggarna från Bokugglorna och berättade att hon recenserat Grimm och Darker och att även hon gett böckerna 4 av 5. Tack för det!

Tyvärr kommer jag att missa många av de som besökte mig eftersom vi inte tog några bilder. Det var lite wild and crazy hela bokmässan. Jag blev intervjuad av Corren (östergötlands lokaltidning), Boktugg och Fantastikpodden. Jag ska se om jag hittar länkarna.

Orvar Säfström

Nicolas Krizan och jag hade boksignering på lördag eftermiddagen när Orvar Säfström stod i en monter en liten bit bort. Jag nappade åt mig ett snyggt inslaget bokpaket med Grimm och Grimm Darker och älgade fram till honom. Han utbrast glatt att han älskar Grimm och undrade hur jag visste det. Ja, du förstår vilket roligt samtal som följde på det.

 

 

Henrik Fexeus

Jag hann inte mer än tillbaka till min monter förrän Henrik Fexeus dök upp och ville köpa Grimm och Darker som han hört talas om. Hur häftigt som helst och jag blev lite rörd av alla fina ord från Henrik. Tack!!

Kvällen skulle ha avslutats med gemensam middag med hela Fantastikgränd men då vi varit inlåsta i mässan och det var oroligt valde jag att åka tillbaka till hotellet för att möfla i mig en hamburgare i sängen. (Same procedur as last night) Sa jag att jag bodde i Mölndal?

Julstämning med Nicloas Krizan

Söndagen kändes lite trist att behöva lämna mässan men skönt att få komma hem. Tråkigt att säga hejdå till den stora och fina Fantastikfamiljen. Tack alla för fint samarbete både med vår giveaway Viskningar från Fantastikgränden och allt annat. Du vet, alla de där små sakerna i en förläggares och författares vardag. Jag ser fram emot många fina nya och spännande samarbeten.

 

 

Viskningar från Fantastikgränden

Så underbart roligt att den gemensamma boken som vi i gränden tagit fram för att dela ut till besökare i gränden var så uppskattad. Sista lådan öppnades och tog slut runt 14-tiden på söndagen. Hoppas att du som fick tag fick ett av de 2000 ex hittar något du gillar i den.

Firar att bokmässan är slut med rea i min webbutik veckan ut och så långt lagret räcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *