Bokrecensioner? Hur gör man?

Yes! Äntligen söndagkväll och ett efterlängtat inlägg från gästbloggare Elina ❤ från Elinas bokliv. Nu ska vi få lära oss om hur det är att skriva bokrecensioner. Hur gör man egentligen? Hoppas att du ska finna inspiration och tips av fina Elina. Nästa och sista gästblogg från Elina kommer 17 september. Har du frågor på dagens inlägg eller tidigare så skriv gärna din fråga i kommentarsfältet. För att läsa de tidigare delarna: Del 1 Del 2

/ Sofi

Hej på er!

Nu är det dags för den tredje delen i min serie hos Sofi. Den här gången ska jag berätta om hur jag gör när jag väljer böcker att läsa och hur jag tänker när jag skriver recensioner.

Välja böcker

Till att börja med tror jag att alla människor har någon favoritgenre som de föredrar att läsa framför andra. Jag gillar främst böcker med någon form av övernaturligt inslag. Andra världar, folksagor, myter och legender. Det känns för mig lite mer intressant att läsa om sådant än en helt vanlig vardag.

När jag står i en bokhandel och kollar på böcker så är det i första hand framsidan som drar min blick till sig. Sedan blir det baksidan. Min favoritgenre hjälper mig lite grann när jag ska välja böcker, men det är inte det enda jag går på. För mig är det (självklart) själva historien som är viktig, eller i nya böckers fall, hur intressant historien låter på baksidan.

Men att hitta intressanta böcker i bokhandel är ju bara en del i det hela. De flesta böckerna hittar jag egentligen genom kontakter eller andra bokbloggar. Många böcker som jag blir intresserad av är böcker som andra har läst och tipsat om. Jag själv gör precis likadant och lassar mina böcker vidare till kompisar om jag läst något jag verkligen gillade.

Jag har gjort en top 5 lista på vilka böcker som jag skulle vilja läsa under hösten.

  1. Flickan med gåvorna av M.R. Carey
  2. Oraklets gåta av Rick Riordan
  3. Ordbrodösen av Anna Arvidsson
  4. Flora Banks förlorade minne av Emily Barr
  5. Ljusdrottningen av Gena Showalter

3 av dem är inte utgivna ännu och de andra två har jag hört väldigt mycket positivt om på olika bloggar. Det finns självklart många fler böcker, men de här 5 är tanken att jag absolut ska hinna med!

Rec-ex

Som jag nämnt tidigare är en av fördelarna med att ha en bokblogg att jag ibland får recensions exemplar av olika förlag. Oftast är det böcker som jag själv bett om och jag verkligen vill läsa. Jag har några böcker som kommer att trilla in i höst som jag bett om. Här är det precis som innan framsidor och baksidetexter jag går på, eller om det är en del i en serie som jag tidigare läst och gillat.

Sedan finns det författare som kontaktar mig och frågar om jag skulle vilja läsa deras bok. Oftast tackar jag ja, men det har funnits tillfällen då jag tackat nej. Ibland förvånar böcker en, men känner jag redan från början att jag inte är intresserad av en bok så brukar den ändå bara bli liggandes och det känns fel.

Reisa, som jag läser just nu, är ett exempel på en bok som jag har fått förfrågan av författaren om jag skulle vara intresserad av att läsa. En annan är Dexter Olsson Adventures, en bok som släpps lagom till bokmässan i höst.

Något viktigt här är att författaren har gjort lite research på mig och vilken typ av böcker jag brukar läsa. Det är inte svårt, tror jag i alla fall, om man kollar några minuter på bloggen. Chansen att jag gillar boken är ju självklart större om det är inom den genren som jag gillar.

Recensioner

När jag har läst en bok är det dags för en recension. Mina recensioner har förändrats lite under årens gång och kommer säkert att fortsätta att förändras beroende på vad jag känner för. Just nu har jag inga betyg exempelvis, men jag saknar det lite och funderar på att ta tillbaka det igen (jag sätter ju ändå alltid betyg på Goodreads).

Just nu så brukar jag börja med lite fakta om boken. Titel, författare, språk osv. Sedan har jag baksidestexten och avslutar med mitt eget omdöme om boken. Det första jag brukar skriva om är vad jag tyckte om boken i allmänhet. Om jag gillar den eller inte. Det är väldigt sällan som jag skriver att jag inte gillar en bok, för jag tycker det låter väldigt hårt, utan oftast blir det bara att det inte är min stil. För jag tror att alla böcker har läsare där ute i världen någonstans, bara kanske inte jag.

Sedan brukar jag fortsätta med att skriva lite om karaktärerna och vad jag tyckte om dem, om de var trovärdiga eller betedde sig konstigt på något vis. Och sedan om handlingen i sig. Hängde den ihop? Fanns det luckor? Saker som jag störde mig på? Saker jag verkligen gillade?

Ofta så startar jag ett utkast på bloggen där jag antecknar småsaker under tiden som jag läser. Det blir lite lättare att komma ihåg sakerna då, speciellt om det tar lite tid innan recensionen faktiskt blir skriven. En sak som jag kanske tyckte var bra/spännande/dålig i början av boken kanske jag inte ens kommer ihåg när jag väl läst klart. Ibland spelar det då ingen roll och då tar jag bara bort kommentaren, men ibland så får den vara kvar.

Precis som med mycket annat så är det mycket egna känslor som spelar in när jag skriver recensioner. Det är ingen vetenskap, utan bygger helt och hållet på vad jag tyckte och tänkte. Därför kan jag även säga till de författare som kanske inte fått någon superrecension av mig, att det finns säkert massor av människor som inte alls håller med mig och tycker att mina tankar om boken är helt fel. Haka inte upp er på en mindre bra recension!

Något som jag verkligen tycker varit roligt är att en recension som jag skrivit faktiskt hamnade på baksidan av en bok när de tryckte en ny upplaga, Grodan som sa Mjau. Inte riktigt så jag tänkt att det skulle vara första gången mitt namn var med på en bok, men vad gör det? Superkul ändå!

Nästa inlägg

Mitt fjärde och sista inlägg här hos Sofi kommer att komma den 17 september och kommer att handla om mitt skrivande och drömmen om att bli författare.

Är det någon som undrar något om dagens inlägg eller något annat, släng iväg ett mail till mig eller Sofi så svarar vi så snart vi kan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *