Elinas bokliv gästar del 2

Yes! Äntligen är min gästbloggare Elina från https://elinasbokliv.blogspot.se/ tillbaka på min blogg. Nu ska vi få lära oss om hur det är att skriva bokblogg. Hur gör man egentligen? Vilka bokbloggare följer du? Har du funderingar på att starta en egen bokblogg? Hoppas att du ska finna inspiration och tips av fina Elina.

/ Sofi

Idag är det dags för mitt andra inlägg här hos Sofi och jag ska berätta om vad som händer bakom kulisserna på min bokblogg!

 

Uppstarten

Jag startade bloggen i december 2011 och då hade jag egentligen bara ett syfte med den. Hade man en bokblogg kunde man nämligen få gratis böcker av förlagen! Yeay! Yepp, så rolig var jag. Det är lite jobbigt att läsa några av de första inläggen jag skrev, vilken tur att man blir bättre på saker och ting!

När jag startade bloggen så hade jag bara läst bokbloggar i ca 2 månader. Den världen var helt ny för mig, men jag hittade fler och fler bloggar som jag gillade och de flesta följer jag fortfarande idag. Tack gode gud för Bloglovin’, utan den sidan hade jag aldrig klarat av att komma ihåg alla!

Läsande och skrivande

När det kommer till vad jag skriver så har det förändrats lite under åren som gått. Till en början skrev jag mycket som en dagbok om vad jag gjort under dagen och om jag hunnit med att läsa eller inte. Nu för tiden riktar jag in mig både på läsande och mitt skrivande och har helt slutat använda det som en dagbok.

Jag försöker att ha ett inlägg i veckan som riktar sig mot skrivande på något vis. Den här veckan visade jag det första stycket i mitt manus; hur det såg ut från början och efter en omgång i redigeringen. Jag hoppas att jag kommer kunna visa upp småbitar av manuset fler gånger och tillämpa olika övningar på det.

Sedan handlar det självklart om vad jag läser. Jag har en liten ruta på vänstra sidan på bloggen där jag lägger upp en bild och titel på den boken som jag läser just nu. På Goodreads kan man följa exakt hur det går om man skulle vara intresserad av det.

Läsandet handlar ju också om att skriva om böckerna när man väl har läst klart dem. Just om recensioner, hur jag tänker där och om hur jag väljer böcker kommer jag att skriva om i nästa inlägg hos Sofi, den 20 augusti!

Ett inlägg

Det går självklart olika mycket planering för de olika inläggen jag gör. Men det finns ett par steg som är ganska generella.

  1. Kom på en idé/ämne
  2. Gör research om det krävs
  3. Påbörja inlägget och fundera över upplägg
  4. Ta kort/leta upp passande bilder
  5. Färdigställ och dubbelkolla att det ser bra ut

Alla stegen finns med mer eller mindre i inläggen på bloggen, men självklart är det inte lika mycket arbete bakom ett läser just nu-inlägg som bakom en författarintervju.

Idéerna kommer både från mig själv och vad jag skulle vilja skriva om, och från andra bokbloggare och vad jag har gillat att läsa hos dem. Jag gillar verkligen att vara med i olika enkäter!

Tid och jobb

Jag önskar att jag faktiskt kunde leva lite på bloggen, det hade varit superroligt, men än så länge är den alldeles för liten för det. Den har börjat växa ganska så stadigt nu när jag lägger mer tid på den, så jag hoppas att den trenden fortsätter. Det är här samarbeten kommer in, vilket jag hoppas att jag kan få fler av i framtiden.

Om man inte räknar in tiden jag läser, så jobbar jag ca 15-20h med bloggen i veckan. Det kan vara att tänka ut nya inlägg, jobba på längre inlägg som kanske tar mer än bara 2h att fixa och att göra research. Jag försöker att tidsinställa inlägg för att inte missa dem, då jag jobbar lite udda tider ibland.

Som ni kan se i bilden har jag ett par tidsinställda och ganska många utkast på inlägg som jag planerat att göra. Jag har ett väldigt stort inlägg som jag jobbat ett tag på som jag hoppas ska vara klart och komma upp nästa söndag, så kolla in på bloggen då!

Nästa inlägg

Som jag skrev tidigare kommer nästa inlägg här hos Sofi att handla om hur jag väljer böcker, recensioner, genre och om min bokhylla! Inlägget kommer att komma upp här på bloggen den 20 aug! Har ni några frågor tills dess, eller något som ni tänkte på när ni läste det här inlägget, tveka inte att skriva en kommentar!

One thought on “Elinas bokliv gästar del 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *