Tips på pyssel och lekar till påsk

Nu är det snart dags för en traditionell högtid, påsk. Traditioner brukar ofta vara att göra samma sak år efter år, att äta samma ägghalvor och lammstek och köpa samma sorts påskgodis. Men traditioner är också något man skapar – särskilt för barnen. Eftersom jag inte är religiös av mig så är påsken mer ett tillfälle att samlas och äta gott och ha kvalitetstid tillsammans. Sa jag att godis är ju gott?
 
Skärtorsdagen, som inleder påskfirandet, är den dagen då barnen klär ut sig till påskkärringar och går runt och tigger godis genom att erbjuda sånger eller påskkort de gjort själva. Man klär helt enkelt ut sina barn till små häxor och sedan får de ringa på dörrar. 
På lördagen är det Påskafton. Det är en sed att på Påskafton tända påskeldar och smälla påsksmällare. Både eldar och smällare användes för att skrämma undan häxorna som denna dag var på hemväg från Blåkulla. Det är också denna dag då påskharen kommer med påskägg till barnen. Man fyller ett ägg gjort i kartong med godis och gömmer det sedan på ett lämpligt ställe. Vill man kan man göra en skattkarta för att barnen ska slippa springa runt helt planlöst och leta. 
På Annandagen avslutas påsken och allt återgår till det normala. Efter påskens nöjesförbud var det tidigare vanligt att Annandagen var en stor dag för biopremiärer. I årets program på min lokala bio finns det tyvärr ingen sevärd film på Annandag påsk.
pysselhead2
Tre påskpysseltips
 
Gräsäggis
Ett roligt sätt att odla påskgräs är att göra en söt gräsäggis. Spara äggskal i halvor efter det att ni lagat mat eller ätit kokta ägg. Skölj äggskalen noga. Måla ett ansikte på äggskalshalvan. Ställ äggskalet i en äggkopp och lägg lite jord eller fuktigt hushållspapper i ägghalvan. Strö över gräs- eller krassefrön. Snart växer det ut grönt hår på din gräsäggis.
Påskkycklingar i trolldeg
Trolldeg är en ibland underskattad klassiker. Att göra trolldeg går supersnabbt, det kostar nästan ingenting, det är garanterat giftfritt, det kladdar inte och man kan göra nästan precis vad men vill med den. Söta kycklingar till påskbordet gör man genom att göra små bollar där man drar ut en näbb, trycker till vingar, och sätter på fötter. Man kan också göra fina påskägg och annat pynt att hänga i påskriset.
Så här gör du trolldeg:
1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk olja
Knåda ihop allt till en smidig deg. Torka sedan figurerna i ugnen i 100 grader, i ca en timme. Låt dem sedan stå och torka ordentligt till dagen efter när man kan måla dem med vanliga vattenfärger.
Påskfina äggkoppar
Klipp ut remsor i grönt papper. Klipp tunna flikar som gräs längs ena sidan. Måtta runt ett ägg. Klistra eller tejpa ihop. Sätt gärna en bit toalettrulle invändigt för stabilitet. Klipp en ring på några centimeter. Klipp sönder ringen, tryck ihop den och trä den inuti äggkoppen. Tejpa på insidan. Dekorera äggkoppen t ex med små blommor eller andra figurer.
Klicka här för mer pyssel
Tre påsklekar
 
“Äggpickning” är tex en lek med anor från 1400-talets Polen. Man pickar toppen av ett okokt ägg mot motståndaren, den som längst har ett helt ägg vinner!
“Ägg på sked” är en annan ägglek som de flesta kan, för många en av de riktiga klassiska lekarna som tillsammans med tex hoppa säck leks också vid andra tillfällen som Midsommar.
En gammal svensk äggrullningstradition är att man rullar ägg nerför en planka eller tegelsten som lutas, med mål att träffa de andra barnens ägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *