Julhjälpen i Växjö

När man själv har en sådan där dag då man bara vill sjunka ihop i en hög, skruva upp volymen på musiken (jag brukar föredra Nine Inch Nails) och krypa så långt in man bara kan då är det lätt att glömma att det finns de som har det värre. För det finns alltid någon, någonstans som har det värre än vad jag har det. Kanske värre än vad du har det också?

Så här års är det många som är hårt pressade och som mår dåligt. Julen är annalkande. Det är krav från alla möjliga håll om att nu ska livet vara så där mysigt. Man ska storstäda inför första advent. Hänga upp julgardiner, ta fram adventsljusstaken. Hänga upp adventsstjärnor i fönsterna. Har man barn ska de ha någon variant av adventskalender. Glöm för all del inte julgranen och alla tomtar. För att inte tala om all julmat som ska handlas och tillverkas. Värst är kanske all köphysterin kring julklappar.

Det är också nu självmorden ökar. Flest självmord begås omkring jul. För att man känner sig pressad. För att man är ensam. För att man inte orkar en dag till. För att man inte ser ett ljus i mörkret. Jag tänker på dem varje jul. Jag tänker också på alla de som ligger vakna långt in på nätterna och grubblar. Hur ska pengarna räcka till? Hur ska mina barn få julmat och julklappar? Jag tänker också på de barn som inte får några julklappar. Som inte får fredagsmys. Eller aldrig får lördagsgodis. Som aldrig går på bio eller simhallen.

För att föräldrarna inte har råd.

Därför är det så tacksamt att sociala medier finns. På Facebook till exempel finns det många grupper som stödjer när samhället inte gör det. Det är så fint att se hur människor hjälps åt. Det är lätt att be om hjälp. Det är lätt att ge hjälp.

En sådan bra grupp heter Julhjälpen i Växjö. Där kan man söka hjälp med julmat och julklappar. Och där kan man skänka hjälp med julmat och julklappar. Helt fantastiskt! Förra året stöttade jag med tio ex av min debutbok och i år skänker jag lika många av min andra bok. Men jag ville göra mer.

Så tillsammans med förlaget Andra Världar bestämde jag mig för att för varje bok som vi sålde under julmarknaden skulle vi skänka tio kronor till Julhjälpen i Växjö. I helgen fick vi tillsammans ihop 300 kr. Tack till alla er som besökte våra montrar på Smålands museums julmarknad och på Växjö sjukhus julmarknad. Alla barn är värda att få fira jul. ❤

Ha en fortsatt fin kväll! Jag ska sätta mig med min “lunch” och fortsätta att läsa Svenska Spöken – en antologi ur det förgångna. Den består av tjugo noveller där vissa är mer otäcka än andra. Vad läser du nu?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *