Brynolfs Födelsedag & mitt första år som författare

Ett år går så väldigt fort. Vad gjorde du idag för ett år sedan? För ett år sedan debuterade jag som författare med min första bok Sagan om prinsen & prinsessan och lite om draken också. Jag minns hela dagen ganska tydligt, förutom en si så där två timmar när jag fick tunnelseende och försvann in i någon dimma. Det var när Linda klappade mig på axeln och frågade om det inte skulle börja snart. Jag vände mig om och såg ett hav av okända människor som alla väntade på att min lanseringsfest skulle dra igång. Var kom alla de där människorna ifrån, var det sista jag hann tänka. Sedan minns jag inget mer förrän jag var hemma igen. Tack vare Team Sofi har jag många fina bilder att se tillbaka på som stöd när minnet sviker. Jag är djupt tacksam över att jag har så många underbara människor i min närhet som tror på mig, även när jag för tillfället tvivlar.

Vad har hänt under året som gått? Den genomsnittlige debutförfattaren säljer 800 böcker på ett år. Jag har sålt 1037 ex av min debutbok och 511 av uppföljaren Sagan om prinsen & prinsessan och den vilda frukosten som kom i mars.

Mitt första mål var att ge ut en bok till min dotter och att en speciell person skulle läsa boken för henne. Nästa mål var att sälja mer än 200 av min debutbok. Det där hände inom två månader. Sedan dess har jag någonstans inom mig en väldigt liten Sofi som bara står och gapar över allt jag faktiskt lyckas med. Det sägs att man ska fira sina framgångar. Jag letar sedan ett år tillbaka efter ett bra sätt att fira. När jag hittar något ska jag börja fira framgångarna.

Två veckor efter debuten var jag på min första bokmässa, nämligen Kronobergs bokmässa. Det var väldigt roligt och väldigt lärorikt. I år kommer jag ha ett bokbord där igen och jag kommer också att få femton minuter i Röda Rummet där jag berättar om min resa Från skuldberg till Eget företag.

Nästa stora grej som hände var boksigneringarna i de lokala bokhandlarna Akademibokhandlarna och Cultix men även på julmarknaden. Där kommer du kunna hitta mig även i år. Mer info om det kommer längre fram. Men jag kan redan nu avslöja att det blir tre olika julmarknader i Växjö och minst två sagostunder inför jul. Det vill du inte missa.

Sedan kom Kulturnatten och jag fick vara på Stadsbiblioteket och ha en Sagokoja där jag läste min debutbok. Fina Ola var där och förevigade det hela på en film och jag är nog en sådan person som inte gillar att se och höra mig själv. Men det var nyttigt att se hur jag jobbar. Kulturnatten 2017 träffar du mig och trollkarlen Fredrik Karlsson på Hovshaga Bibliotek där vi tillsammans bjuder stora som små på “Magisk sagostund – en berättelse om kärlek”.

Jönköping fick ett nytt event i februari, SmåLit. Det var spännande att få åka iväg på en bokmässa och även få en stund på Speakers Corner där jag berättade om mig och min bok. I februari 2017 är det dags igen och då tar jag med mig bokförlaget Andra Världar. Du kommer att kunna läsa mer om detta längre fram.

I mars kom uppföljaren, Sagan om prinsen & prinsessan och den vilda frukosten. Sedan dess har det varit ett tryck på nästa bok, Sagan om prinsen & prinsessan och den fasansfulla Erene. Det är väldigt roligt att böckerna är så uppskattade och jag och Per gör vårt allra bästa för att du så snart som möjligt ska kunna ha boken i din ägo.

Borgholm hade sin allra första Barnboksfestival och dit åkte jag. Det var ett äventyr som jag kommer bära med mig i mitt hjärta en lång tid fram över. Jag hoppas att jag kan få återkomma nästa år.

Efter sex månader i Nyföretagarcentrums Mentorskapsprogram kom jag och min dåvarande mentor till det gemensamma beslutet att avsluta det programmet. Nyligen vann min mentor den fina titeln Årets Mentor i Kronoberg. Så awesome är han, så jag undrar om han hade vunnit nationellt om han och jag inte hade avbrutit. Eller så är det bra att ha en författare som skriver en awesome nominering..? Kanske en kombination av båda? Jag vet bara att utan min mentor hade mitt år sett mycket tråkigare ut.

I maj hade jag min första föreläsning. Jag berättade om min resa Från skuldberg till Eget företag. Det var på residenset hos Landshövdingen och 89 andra personer. Det var hemskt och underbart på samma gång. Min föreläsning sägs vara inspirerande och visa på att det finns en väg ut ur skulderna. Min situation var på intet sätt unik, men att ta sig ur en sådan situation är inte det lättaste. Man behöver verktyg och jag visar gärna hur.

Jag var också på LinCon i Linköping med Andra Världars böcker.

Det var väl här någonstans som varuhuskedjan Åhléns tog det magiska beslutet att köpa in min debutbok till 54 av sina varuhus. Galet roligt! Nu äntligen började det hända grejer.

Sommaren kom och min hälsa som varit ur balans sedan slutet på mars blev nu drastiskt försämrad. Jag blev tvingad till två stora operationer inom loppet av sex veckor. Det som inte dödar får en i vart fall att känna att man har väldigt ont.

Mellan operationerna hann jag få en framsida och ett helt mittuppslag i tidningen Mitt Företag där jag berättade om min resa Från skuldberg till Eget företag. Martina Wärenfeldt, MStudio, tog fantastiska bilder och hon gjorde ett kanonjobb när hon fotograferade mina marknadsföringsbilder. Det var extra roligt att Martina vann en fototävling med en av bilderna. Det är nog den enda fototävlingen som jag kommer att “vinna”.

Det blev en del stadsfestivaler under augusti. Först ut var Karloskardagarna då jag hade sagostunder i Tegnérgallerian under hela festivalen En dag fick jag sällskap av böckernas illustratör, Per von Schantz. Sedan följde Ljungbydagarna och sist ut var Älmhultsdagarna. Till Älmhultsdagarna lyckades jag släpa med mig illustratören Johan Ragnarsson.

I september arrangerade jag Smålands första Litteraturrunda som de tidigare fyra åren endast funnits i Skåne och Blekinge. Det var en magisk dag i flera bemärkelser och det gav mig mersmak så nästa år vill jag göra det större och bättre så jag kommer lämna formatet Litteraturrundan och istället göra World of Fantasy. Något helt nytt men som ska täcka alla former av fantasy du kan tänka dig. Jag söker alla som vill medverka men först måste jag hitta en bra lokal vi kan vara i. Mer om detta kommer längre fram.

Skapande skola är väldigt roligt. Jag har haft förmånen att få ta fram lite olika lektioner utifrån mina böcker. I september var jag hos två femmor och det var väldigt inspirerande att få komma ut och träffa dem. Det ser jag fram emot att få göra mer av.

Till den stora bokmässan i Göteborg var min plan att jag skulle göra ett studiebesök. Men min hälsa satte brutalt stopp för det. Men mina böcker åkte glatt och förväntansfullt dit tillsammans med Andra Världar. Lite roligt var det också att min bok Sagan om prinsen & prinsessan och den vilda frukosten var med i ett program i svt från bokmässan.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke kom till Det Fria Ordets hus i början på oktober, där jag har mitt kontor. Det var väldigt speciellt att få förmånen att träffa Alice. Det gav mig många intryck som tog tid att smälta. Tillsammans med Andra Världar, Funkibator och Johan Ragnarsson gav jag henne en present som bestod av böcker, brev, vykort och färgkritor. Alice blev glatt överraskad så det var väldigt roligt.

City Gross har gjort en vad de kallar “liten beställning” där de köpte upp 200 böcker till några av sina varuhus.

Jag åkte tillsammans med Andra Världar till deras fantasybokmässa, Andra Världar i Mora. Det är också en sådan där grej som jag kommer att bära med mig länge. En del i det är att jag lärde mig att man kan åka på bokmässa utan några böcker och ändå sälja ganska bra.

Det här var mitt första år som författare och egen företagare. Närmast nu är Kronobergs bokmässa 19 november i Växjö Stadsbibliotek. Jag hoppas att vi ses där!

TÄVLING!

En sådan här dag måste firas och det gör jag med en tävling. För att vara med och tävla och fira Brynolfs födelsedag hashtagga #brynolf och lägg upp en bild på dig och Brynolf för att ha chans att vinna fina priser. Vinnarna utses imorgon, 8 november. 

sida17_fogra

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *