Varför man ska ha en mentor och var man hittar en

Ett bra sätt att växa, både som person och som företagare, är att skaffa sig en mentor. Det var det bästa jag kunde ha gjort för mig och mitt företag. Ett stort tack till Lena Gustafsson som matchade ihop mig med Aengeln Englund. Jag tvivlar på att det går att göra en bättre matchning. 

Efter sex månader bestämde vi oss gemensamt för att avbryta mentorskapsprogrammet. Inte för att han inte har mer att lära mig, jag kommer aldrig att bli fullärd. Aengeln är idag en av mina absolut närmaste och vi har väldigt kul ihop i flera olika projekt. Jag vill inte använda ordet jobbar för det låter så tråkigt.

Men hur skaffar man sig en mentor?

I mars förra året hade jag mitt första möte med Sandra Ruuda på Nyföretagarcentrum. Jag ville veta hur jag skulle kunna göra en bok till min dotter. Alltså ett enda exemplar. Sandra bara tittade på mig och sa

– Men Sofi, du ska ju starta företag och ge ut många böcker.

Det tog ett tag innan jag fattade. När jag fattade, efter flera besök på Nyföretagarcentrum, så gjorde jag en Affärsplan och en Marknadsföringsplan. Jag läste väldigt många böcker av Stefan Ekberg. Det var när jag höll på med allt det där som jag insåg att jag behöver någon som kan svara på branschfrågor. Någon som kan berätta om jag tänker rätt.

Tillbaka hos Sandra på Nyföretagarcentrum berättade jag att jag gärna skulle vilja ha en mentor som kan förlagsbranschen. Jag hade en lista på vad jag behövde hos en mentor. Det gick en liten tid sedan kom ett förslag. Aengeln. Konstigt namn. Men jaha, då kör vi väl då.

Aengeln och jag träffades på en lunch för att se om personkemin skulle fungera mellan oss. Det var en väldigt trevlig lunch och vi bestämde oss för att bli mentor och adept. Vi skrev på ett avtal där vi förband oss till att spendera en viss tid ihop. Vi fick inte göra affärer ihop. Mentorn skulle göra allt jobb ideellt. Adepten skulle vara den drivande och se till att göra de uppgifter hen fick av mentorn. Vi skulle närvara vid några obligatoriska träffar. Jag kan ha glömt något, men jag tror det var det som vi lovade.

Vid första gemensamma träffen med de andra i mentorskapsprogrammet träffade vi flera bekanta personer. Vi fick varsin liten bok att fylla i vid varje träff. Jag är glad att vi slapp redovisa dem för vi var aldrig så ambitiösa med att fylla i dem då frågorna inte stämde med hur vi jobbade. Sedan gillar inte Aengeln papper och penna och det har efter ett år ihop smittat av sig på mig.

Hur var han?

Jag insåg redan tidigt att Aengeln skulle komma att bli en person som skulle komma mig väldigt nära. Hans personlighet är en mix av de två personer som stått mig allra närmast. Och vem gillar inte svartklädda hårdrockare?

Jag hade ett tydligt mål och en tydlig deadline för att uppnå det målet. Till min hjälp hade jag min marknadsföringsplan som flera experter tittat på och inte kunnat tillföra någonting då den redan var så bra. Jag hade även Aengeln, mitt hemliga vapen som jag aldrig någonsin har tvekat att använda.

Aengeln lärde mig tidigt några avgörande grundregler i företagande. Som nyföretagare är det direkt avgörande om man ska lyckas eller inte. När jag har behövt en ny dator, vem ringde jag? När jag behövde en hemsida och en webshop, vem ringde jag? När jag körde fast, vem ringde jag? Aengeln har alltid varit generös både med sin tid och sina kontakter. Det är en djungel att hitta en bra redovisningskonsult och en bra webdesigner.

Som ensamföretagare är det väldigt ensamt. Man har ingen att dela framgångar och tillfälliga bakslag med. Det är skillnad att dela det med någon som sett hur hårt man jobbat för att antingen lyckas eller misslyckas. Jämfört med att dela det med någon som inte har en insikt i hur mycket hårt arbete som ligger bakom varje liten framgång. Av olika anledningar har vi delat både tårar och skratt fler gånger än vad jag kan räkna.

Samtidigt har vi lärt oss väldigt mycket av varandra. Aengeln inspirerar mig och får mig att våga vara modig. Jag har vuxit väldigt mycket under året som gått. Det är en sanning att det är bara jag som sätter gränser för hur långt jag ska gå. 

Under årets som gått har jag gjort så mycket häftigare grejer som jag inte ens hade kunnat komma på att jag skulle vilja göra. Jag har hållit en föreläsning på residenset för landshövdingen och 89 andra personer. Stora event som Kulturnatten, Karloskardagarna, Ljungbydagarna och Älmhultsdagarna deltog jag i. Jag har varit på skolor och haft Skapande skola. Jag har arrangerat Smålands första Litteraturrunda. Det enda jag inte gjort var att delta på bokmässan i Göteborg. Men där var det min hälsa som satte stopp. Mina böcker åkte glatt dit med Aengelns förlag, Andra Världar. Nästa år ska jag också dit.

Allt ovanstående blev möjligt för att jag tog till mig av min mentors sätt att tänka kring företagande. Sedan kan man lägga till lite Pippi Långstrump på det. Jag minns inte exakt hur hon säger men något i stil med att “Det där har jag aldrig gjort förut så det måste jag vara expert på.” Man ska inte vara rädd för att våga prova nya grejer. Vad är det värsta som kan hända? Det är inte så farligt att misslyckas. Man måste våga misslyckas för att kunna lyckas. Med en mentor är det inte så ensamt, man har någon att hålla i handen och då blir man modig.

När jag ringde till Nyföretagarcentrum och berättade att jag och Aengeln ville avsluta mentorskapsprogrammet och varför fick jag frågan om jag ville ha en ny mentor. Och det vill jag. Jag skulle behöva en mentor som är asgrym på sälj- och marknadsföring. Om du är det så hör gärna av dig till mig. Eller om du känner någon som är asgrym, be hen kontakta mig.

Några månader efter vi avslutat mentorskapet anmälde jag Aengeln till Årets Mentor. Dels för att jag vet att han är helt outstanding och väl värd att bli utsedd till Årets Mentor och dels för att jag ville ge någonting tillbaka som tack för all den tid, energi och känslor han investerat i mig. Det har varit en känslomässig berg- och dalbana vårt år. Euforin när Åhléns och City Gross köpte in mina böcker. Tårarna när kroppen svek mig och rädslan inför resan mot ännu en operation.

Så det kom inte som en överraskning när Aengeln vann Årets Mentor i Kronobergs Län i fredags. I praktiken var han min mentor i sex månader och vann. Det säger väldigt mycket om hans kapacitet. OM han gör ett helt år som mentor är jag övertygad om att han kommer att vinna även nationellt. Han är så outstanding. Här kan du läsa ett kort utdrag ur min motivering till varför Aengeln ska vinna titeln Årets Mentor. Hela motiveringen är på två sidor men den kanske vi delar med oss av längre fram.

img_20161028_120544

Varför ska din mentor vinna titeln Årets mentor för Nya företag?

Min mentor ska vinna titeln Årets Mentor för att han är helt outstanding, det finns omöjligt två som han. Han har generöst delat med sig av all sin kapacitet vad det gäller kunskap, nätverk, och tid. Han har gett mig verktygen att själv kunna lösa mina problem, även om han alltid funnits i bakgrunden att fråga om hur jag går vidare. Han har lärt mig ett helt nytt sätt att tänka och utan den kunskapen hade jag inte ens nått halvvägs till där jag är idag. Han har alltid satt mig i kontakt med de absolut bästa personerna för mina behov när jag har frågat efter det. När jag har haft event och behövt en trygg person att titta på har han alltid funnits där. Jag har alltid känt att han tagit sig tid för mig, att jag och mitt företag varit viktigt. Han har på så sätt alltid varit generös med sig själv och sin tid. Han har inspirerat mig till många nya projekt och idéer. Lika mycket som jag tror att jag har inspirerat honom.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *