Hur minglar man?

Då jag levt med social fobi mina första 30 år har jag alltid undvikit att mingla. Jag har undvikit väldigt mycket som krävt att jag vistas bland en större grupp människor. Sen jag startade mitt företag har jag upptäckt att det minglas hela tiden och att det är ganska roligt. Man träffar nya människor och man lär sig väldigt mycket om nya spännande saker.

Första gången jag skulle gå på mingel läste jag en handbok i ämnet. Jag gillar kontroll och vill gärna veta vad som förväntas av mig och vad jag kan förvänta mig på ett mingel. Handboken förklarade tydligt hur mingel går till. Men den gjorde mig också mer nervös. Så jag gjorde som alla andra, jag anmälde mig till en föreläsning i hur man minglar, med mingel efteråt.

Tyvärr minns jag inte namnet på den som höll i föreläsningen, men hon sa precis allt som jag hade läst i handboken. Hon sa även något väldigt viktigt och väldigt enkelt. Att mingla är som att gå på en fest. Där går man in och hälsar på alla i rummet. Man småpratar lite och förflyttar sig sedan för att hinna prata med alla. För mig, som är född på 70-talet, var det en flashback till alla kalas jag var på som barn. inte barnkalas då, utan sådana där släktkalas.

Som barn fick jag höra att jag inte skulle prata med främlingar och det har jag sagt till min son när han var liten. Inte undra på att det är så svårt att mingla. Därför har jag gjort annorlunda med min dotter. Jag har aldrig sagt till henne att man inte pratar med främlingar och hon är ett litet socialt geni. Hon får alla att känna sig sedda och hälsar glatt. Idag ropade hon glatt till en cyklist “Nämen hej, dig har jag inte sett på länge!” Det var ju sant, för jag tror aldrig hon har sett honom förr. Mannen blev så klart glad och hälsade glatt tillbaka.

I affären i lördags fick min dotter en påse popcorn som lördagsgodis. På väg till kassan höll hon den som om det vore det mest dyrbara i världen. När hon mötte en kvinna så berättade hon stolt att hon hade popcorn till lördagsgodis och inledde på så vis ett samtal. Jag kan bara leende beundra min lilla tjej. Hon har mycket att lära mig och jag är glad att jag aldrig sagt åt henne att inte prata med folk hon inte känner.

imag5424

4 thoughts on “Hur minglar man?

  1. Klockrent Sofi! Roligt, klokt och igenkännande. Tack för dagens första skratt. Din dotters kommentar till cyklisten var underbar!

  2. Underbart att läsa Sofie! Känner igen mig i inledningen. Så roligt att du blivit fri från detta. Jag jobbar fortfarande på saken 😉 Kram/ Elin B

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *