Böcker, filmer, tv-serier

Har du någonsin läst en bok för att sedan se filmen och blivit besviken? Det har hänt mig också. Enda undantaget är The Hobbit och Sagan om ringen-triologin. (Nu blev jag påmind om att jag måste läsa Harry Potter-böckerna och självklart den nya The Cursed Child. Är du en av dem som var uppe inatt och köpte ditt ex?)

För inte så länge sedan såg jag första säsongen av The Magicians och jag älskade den! I väntan på säsong 2 tänkte jag läsa Lev Grossmans triologi som ligger bakom tv-serien. Det är första gången jag någonsin läst en bok (är fortfarande på första boken) som är sämre än filmen/tv-serien. Hur är det möjligt?! Boken är handlingslös då mycket av det som händer i tv-serien inte händer i boken. De karaktärer som finns i boken men inte i tv-serien hade boken kunnat klara sig utan.

En annan bok som också förvånat mig är Terry Pratchetts första bok i Skivdiskvärlden som heter The colour of magic. Eftersom inte alla de 40-nått böckerna finns översatta till svenska valde jag att läsa den engelska. Eller läsa och läsa.. Jag har sedan urminnes tider läst böcker på andra språk än svenska och alltid på något sätt lyckats ta mig igenom dem utan större ansträngningar. men The colour of magic är speciell. Den går inte att läsa. Jag vet inte om det är dyslexin, koncentrationssvårigheter p g a smärtor eller något annat eller möjligen en kombo av saker som gör att det inte går. Men jag kan läsa flera sidor och förstår inte handlingen. Jag får gå tillbaka, läsa om flera gånger och ger till slut frustrerat upp och inom mig vrålar en liten Sofi: “jag fattar inte!!” När jag mår bättre ska jag ge boken en ny chans och se om det går bättre när jag är smärtfri.

Något jag verkligen saknar är att ligga nära kärleken och ha högläsning. Den där mysiga känslan att få krypa upp och lägga huvudet på ditt bröst med din arm omkring mig samtidigt som du läser hög för mig. Brukar du göra det? Om inte tycker jag du ska prova. Det behöver inte vara en bok, det är precis lika mysigt med en serietidning också. För att ytterligare förhöja stämningen kan man välja varsin karaktär eller göra olika röster.

Snart är det dags för mig att ha sagostunder i Tegnérgallerian under Karloskardagarna. Det är lite nervöst inför att läsa Den vilda frukosten. Jag har tränat på att läsa högt för min assistent men jag har inte riktigt hittat Nikolais röst. Hur gör skådespelare för att hitta sin karaktärs röst? En väninna har en son i ungefär Nikolais ålder och jag försöker lyssna in hur han låter. Imorgon blir det barnteater med Mamma Mu och kråkan, kanske får jag lite tips där.

13900966_10155060244619307_502315582_n

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *