Vem är din bästa vän?

God kväll! Tack för att du tittade inom för att se vad jag har för mig. Hur har din dag varit? Jag hoppas att den har varit lika fantastisk som min. Om inte så ta en kopp varmt te och mys till det lite i soffan. Jodå, det är du visst värd. Tänk nu igenom din dag utan att älta det som inte gick helt lysande. Vad är du mest nöjd med? Varför? Bra! High five för att du lyckades med det. Vad var det som inte gick exakt så där underbart som du hade föreställt dig i morse? Ok, hur skulle du ha gjort istället? Bra, nu har du en lösning på hur du gör nästa gång. Hur skulle du råda din allra bästa vän att spendera resten av kvällen? Bra, gå nu och gör precis som du tänkte dig. För du är väl din bästa vän? 

Här kommer lite samlade tankar kring kommunikation. Vissa saker kanske du redan vet om, andra är kanske nya för dig.

Det är alltid avsändarens fel om mottagaren inte förstår budskapet. Jag skulle vilja påstå att det är den viktigaste regeln i all kommunikation. Om jag som avsändare lämnar ett budskap och mottagaren inte förstår vad jag menar så är det jag som måste hitta ett sätt att göra mig förstådd. Trots att jag vet om det där så händer det ofta att jag står och pratar om drakar och folk ser enhörningar. Så sent som igår hade jag en insikt om hur jag kan såra min omgivning genom att vara otydlig när jag kommunicerar.

Detta med missar i kommunikationen för mig in på en annan viktig del i kommunikation: chattar ska inte användas till någonting annat än väldigt tydliga korta texter som absolut aldrig någonsin kan misstolkas. T ex “Köp mjölk!” All text som innehåller känslor, ironi, sarkasm m m kan missförstås.

80% av all kommunikation är tyst kommunikation så som t ex kroppsspråket. Har du koll på vad din kropp säger, egentligen? Eller vad den där spännande människan där borta säger med sitt kroppsspråk? Genom att ha kontroll på kroppsspråket kommer en helt ny värld att öppna sig och du kan lära dig att se när någon ljuger, när någon finner dig intressant eller när någon mest av allt bara vill komma bort ifrån dig. Bara genom att lära sig kontrollera sitt eget kroppsspråk och att läsa av andras kan man bli inom alla områden.

Hur kommunicerar du med dig själv? Hur låter din inre röst? Du kan antingen vara din egna bästa vän eller din värsta fiende. Vanligen brukar vi vara rätt hårda mot oss själva och ställa onödigt hårda krav som vi inte skulle ställa på en nära vän. Varför? Varför är man hårdare mot sig själv? Beröm dig själv varje dag och varje gång du gjort något bra så var lite schysst emot dig själv. När du har haft en dålig dag, var lite generös och se vad du kunde gjort annorlunda. Bestäm dig sedan för att släppa det och gå vidare. Gör annorlunda nästa gång. Men slå inte dig själv verbalt och kalla inte dig själv för nedsättande saker. Det skulle du väl inte göra mot din bästa vän?

Med dessa rader önskar jag dig en fortsatt fin kväll.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *