Skum banan eller en schysst banan – ett samarbete med Fairtrade

På lördag är det lanseringsfest för Sagan om Prinsen & Prinsessan och den vilda frukosten på stadsbiblioteket i Växjö. Förutom sagostunder, rita med per (min illustratör) och ansiktsmålning kommer organisationen Fairtrade och bjuder alla barn på Fairtrade-bananer. 

BananerJag fick idag ett mail från en schysst banan. Eftersom jag inte ville att bananen skulle känna sig mosad skyndade jag mig att svara:

“Är det du som medverkar så länge bananlagret finns? Eller splittar du vid något tillfälle? Jag tänker mig att vid varje sagotillfälle (om bananerna räcker till mer än en saga) så presenterar jag mig och dig. Då vet barnen vem du är så du inte framstår som en skumbanan. Jag berättar också att efter sagostunden kommer du att berätta om Fairtrade så hoppas jag att det skapar lite banankontakt med barnen. Let´s go bananas!”

Jag har valt att samarbeta med Fairtrade i Växjö eftersom jag är noga med vad jag och mina barn äter. Självklart vill jag då att du som kommer till mitt event ska få schyssta bananer.

Visste du att bananer är den fjärde mest betydelsefulla grödan i världen för livsmedelsförsörjning och den mest populära frukten – även i Sverige där vi varje år konsumerar cirka 17 kg per person. Globalt produceras det cirka 100 miljoner ton bananer årligen, varav 16,5 miljoner ton går på export till bland annat Sverige.

Visste du att handeln med bananer är en hörnsten i många länder med utbredd fattigdom, men de sociala problemen inom branschen är många. Samtidigt kräver klimatförändringar och sjukdomar som Black Sigatoka och Panamasjukan att de som producerar bananer får resurser att möta framtidens utmaningar och ställa om till en hållbar produktion, både miljömässigt och socialt.

Visste du att de flesta bananer produceras på stora plantageodlingar som ägs av större internationella företag. Arbetssituationen för de anställda är ofta anmärkningsvärt dålig: låga löner som inte går att leva på, osäkra anställningsvillkor, inskränkningar av organisationsrätten och hantering av hälso- och miljöfarliga kemikalier utan adekvat skyddsutrustning, är några exempel.

Visste du att en mindre andel av bananerna odlas genom småskaligt jordbruk hos enskilda odlare, ofta på familjeägda gårdar. Även dessa enskilda odlare har en svår ekonomisk och social situation då de har svårt att hitta handelsförbindelser och få tillträde till världsmarknaden. Ofta tvingas de sälja sina bananer genom flera mellanhänder som själva tar en stor del av vinsten. 

Visste du att bananodlarnas svåra ekonomiska och sociala situation i utvecklingsländer utgör bakgrund till utarbetandet av Fairtrade-kriterierna för bananer. De första certifierade bananerna såldes i Holland år 1996. Idag finns det Fairtrade-certifierade producentorganisationer i Centralamerika, Latinamerika och Afrika, med Colombia och Dominikanska republiken som största enskilda producentländer.

Nästa gång du äter en banan – välj en schysst banan! <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *