Från kludd till bok

Hur gick det till när Sagan om Prinsen & Prinsessan och lite om draken också gick från kludd till bok? Det var en väldigt lång process mest därför att jag tog två år på mig att bestämma mig för att ge ut den. Men här kommer en kort-variant:

I januari 2013 när jag är mammaledig sitter jag och skriver som jag alltid gör när jag har saker att bearbeta. Det blir lite kludd i mitt slitna kollegieblock. När jag har fått ur mig det jag vill ha sagt (skrivet) så lägger jag undan blocket.

Det dröjde till mars 2015 då tar jag fram blocket igen, mest för att jag ville läsa vad jag skrev när jag var mammaledig. För första gången i mitt liv känner jag att jag skrivit något av värde för någon annan. Det jag skrivit är både roligt och har en värme jag vill förmedla till min lilla dotter. Sonen är för stor för den sortens böcker. Men tänk om jag kunde göra en bok till min dotter som vi kunde ha i bokhyllan och läsa.

Jag söker kontakt med Nyföretagarcentrum för att få lite guidning. En underbar kvinna där talar om för mig att jag ska starta ett företag. Omtumlad går jag hem och funderar lite på det där. Kvinnan var full av idéer och var väldigt trevlig, glad och positiv. Efter några möten hade jag bestämt mig. Klart jag skulle starta eget. Bli författare ville jag väl inte kalla det. Än. För varje möte med kvinnan kände jag hur jag växte, både kunskapsmässigt och självförtroendemässigt.

Jag hamnade på en Starta eget kurs på Almi och där gick jag en dag i veckan i fem veckor. Ju mer frågor jag fick svar på, desto mer nya frågor fick jag. Kontrollfreaket i mig tyckte att det var en jobbig period, men jag kom ur den perioden också.

Det tog några månader att kämpa sig igenom affärsplanen. Så mycket att ta reda på om statistik och konkurrenter.

Jag insåg redan från dag 1 att ska det bli en bok folk vill köpa så ska inte jag illustrera den. Var hittar man en bra illustratör? Jag hade ingen aning. Jag visste inte heller hur jag ville att min bok skulle se ut. Men jag visste att jag ville ha en illustratör som passar med min personkemi, vi ska ju fungera att jobba ihop då man jobbar periodvis nära ihop. Jag ville också ha en illustratör som blir nöjd med det han ritat och inte vill sitta och ändra och ändra och ändra.. Att hålla en deadline är också viktigt! Sedan får ju illustratören inte vara för dyr heller.

Det tog ett tag men efter ca 2,5 månader hittade jag den perfekta illustratören i Per von Schantz. Efter att ha sökt ”överallt” var det en gemensam vän som förde oss samman.

Per och jag var snabbt överens om hur vi ville att boken skulle se ut. Sedan var det bara att skriva avtal och vänta på att sommaren skulle ta slut (Per hade ett annat jobb över sommaren) så vi kunde sätta oss ner och börja jobba.

Det första vi gjorde var att sätta oss och bestämma hur vi skulle dela upp texten. Vad som skulle illustreras. Sedan skissade Per upp hur boken skulle se ut. I ungefär samma veva bokade jag upp en förskoleturné på de lokala förskolorna. Det var för att testa hur boken skulle fungera på målgruppen även hur vuxna reagerar.

Boken blev väl emottagen. Barnen och pedagogerna har varit helt fantastiska! Boken var rolig. Den har ett bra genustänk och är up to date. Men vad den tog slut fort!

Katastrof. Boken var så rolig och bra att både barn och pedagoger ville höra mer. Jag byggde på Sagan om Prinsen & Prinsessan och lite om draken också. Sedan var det ut och läsa mera. Nu är det ingen som säger att den är för kort.

Medan jag var ute och berättade sagan så tog Per fram bokomslaget. Vi provade några olika varianter på familj och vänner. De flesta var överens om vilket vi skulle  ta.

Per fortsatte att illustrera bilderna till texten. Jag ville gärna hjälpa till så jag la några timmar på att leta upp vilka typsnitt vi skulle ha. Det bästa med en riktigt bra illustratör är att hen ser vad som fungerar och vad som inte gör det. Det allra bästa är när hen vågar säga det till författaren.

Vi gjorde två provtryck för att se hur färgerna skulle bli. Det var rätt intressant. Jag ahr lärt mig att det krävs ett tränat öga för att se allt.

För att sedan boken ska bli en bok krävs formgivning så text och bilder hamnar på rätt plats. Jag och Per satt tillsammans i två dagar och kämpade. Eller Per kämpade jag tittade mest på och hämtade lunch. Jag hämtade lite andra böcker som vi kunde jämföra lite med hur de hade gjort och hur vi ville ha det. Sagan om Prinsen & prinsessan och lite om draken också är vår debutbok så vi har fått lära oss allt, även sådant vi inte visste att vi behövde veta och sådant vi trodde att vi kunde. Jag vet inte hur många timmar Per har ägnat sig åt formgivningen utan mig. Men till slut kunde vi skicka iväg för soft proof.

Efter en svettig dag med mer arbete för Per blev det dags att skicka allt till tryckeriet på riktigt. Det kändes stort. Nu är boken hos tryckeriet för tryckning. Från att ha velat göra en bok till min dotter har jag nu verkligen klivit utanför min bekvämlighetszon och trycker många fler böcker än vad den genomsnittlige debutförfattaren säljer på ett år. DET är lite läskigt, men spännande!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *