Del 7: Upplösningen.

Ulrica & Sofi

Det här är del sju i samarbete mellan Ulrica Edvinsson Sundin och Sofi Poulsen där vi kommer att diskutera hur man går från ”Fantasi till Fantasy.” I denna bloggserie kommer vi att gå igenom grunderna från att gå från idé till en färdig historia, vilka tjänster man kontaktar när råmanuset är klart, och slutligen hur man kan göra för att ge ut boken själv. Dagens inlägg kommer att behandla hur man skapar upplösningen i en berättelse.

Historiens upplösning

När du nått till historiens upplösning så är du riktigt nära berättelsens slut, som då kommer att bli det sista steget i din storyline. Nu är karaktärerna är etablerade, konflikten introducerad, och konfliktlösningen är framlagd. Läsaren har nått den punkt där den trodde att den visste vad som ska hända. Du slog du till och levererade din vändpunkt. Boom! Läsaren som trodde att den hade koll och visste precis varthän det barkade fick nu sig en rejäl åktur. Bra jobbat! Vem älskar inte när historien tar en oväntad vändning. Nu är det bara fullt ös ända fram till slutet.

En historias upplösning kan se olika ut beroende på hur berättelsen är uppbyggd, och vem som skrev den, även denna gång kommer vi att avvika från att ta exempel från våra egna böcker. Detta då vi inte vill förstöra läsupplevelsen för dig som inte läst våra böcker. Vi kommer därför att ta andra exempel i det här inlägget.

 

Under konfliktlösningen har olika potentiella lösningar presenteras för läsaren, så när du introducerade vändningen omkullkastade du alla förväntningar och vände historien i en annan riktning. I upplösningen förklaras vem som gjorde vad och varför. I det här steget är det viktigt att knyta ihop alla trådar och inte lämna alltför många obesvarade, om du nu inte planerar att avslöja dem i en senare del av en serie.

I förra veckan användes följande exempel:

Tänk dig att din karaktärs berättelse börjar med att hen ska köpa tidningen. Hen klär på sig, äter frukost och går slutligen ut och låser ytterdörren. Här har du alla förväntningar mot att det kommer ske ett tidningsköp. Inköpet är konflikten. Hen har ingen tidning men vill ha en. Resan till affären är konfliktlösningen. Avsaknaden av en tidning löses därmed med en tur till affären, och så här långt verkar allt gå som det ska, men sedan mörknar himlen. Dagen blir oväntat natt och en varulv dyker upp och biter huvudkaraktären som nu är dömd till att själv vara varulv.

 

Som nämndes förra veckan så var varulven vändpunkten, det som läsaren inte var beredd på skulle hända, och som är menad att förvåna läsaren och bygga på spänningen. Det här exemplet är väldigt förenklat, men visar ändå hur en berättelse kan gå från en riktning till en annan.

Om vi fortsätter på samma exempel så innebär upplösningen att författaren berättar varför detta skedde. Blev huvudkaraktären dömd till att vara varulv för att hen blev biten av sin f d chef? Var anledningen till chefens beteende att chefen under flera års tid stört sig på att huvudkaraktären cosplayat Britney Spears varje ‘casual friday’, då varulvschefen  i hemlighet är ett hängivet Christina Aguillera-fan?

 

Eller var det så att den attackerande varulven som bet huvudkaraktären tillhörde ett rivaliserande gäng som är ute efter att ta över protagonistens område?  Ja, då är ju upplösningen en helt annan än det man kanske först tänkte.

Skrivövning


I dagens skrivövning ska vi ta och titta på din upplösning eller rättare sagt vilka steg som leder fram till denna. Om vi ser tillbaka på dina vändpunkter från förra veckan så skapade de antagligen en del trådar som du måste knyta an till nu.

Varför blev hen biten? Ledde förvandlingen till några ytterligare konsekvenser för huvudpersonen? Börja med att lista upp dina vändpunkter från förra övningen och skriv sedan upp varför de hände. Svaren på dessa anledningar är din upplösning, förklaringen på varför historien skedde från första början. Så ta fram din timeline och hitta dina vändpunkter. Kanske skrev du redan i förra veckan ner förklaringar för dem? Då är det bara att överföra dem i din berättelse.      

 

I nästa vecka kommer vi fortsätta att fördjupa oss i de steg vi gått igenom i vår storyline. Där nästa steg är historiens slut.                  
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *