Del 1: Från idé till författarskap.

Ulrica & Sofi

Det här är del ett i samarbete mellan Ulrica Edvinsson Sundin och Sofi Poulsen där vi kommer att diskutera hur man går från ”Fantasi till Fantasy.” I denna bloggserie kommer vi att gå igenom grunderna från att gå från idé till en färdig historia, vilka tjänster man kontaktar när råmanuset är klart, och slutligen hur man kan göra för att ge ut boken själv. Dagens inlägg kommer att behandla hur man går från att ha en idé till att börja bearbeta den till en berättelse.

 

Från idé till författarskap

En av de vanligaste frågorna vi får om bokskrivning är hur man kommer igång. Hur går man rent praktiskt från en idé till att börja skriva? Det finns antagligen nästan lika många svar på denna fråga som det finns författare, så vi tänkte att det lättaste sättet var att berätta hur vi gjorde när vi började. Detta kommer efterföljas med en skrivövning för att hjälpa den som önskar att börja skriva att ta det första steget mot ett färdigt manus.

Ulrica

Jag började skriva på det manus som skulle bli ”Drakens Dotter – Resans Början” som tolvåring. Jag hade precis blivit diagnostiserad med hypotyreos och levde med skakningar, sömnbrist och depression. Skrivandet blev för mig ett sätt att hantera alla känslor jag upplevde och jag applicerade mina symtom på det som skulle bli min huvudkaraktär Drokina. Hon fick bli mitt sätt för att hantera min tonårstid och hennes historia utvecklades sedan till det som skulle bli första delen i ”Drakens Dotter”-serien.

När jag började skriva så skedde det väldigt impulsartat. Jag hade redan en del idéer om Drokina men tanken att skriva ner historien kom en kväll som liknade många andra, en då jag inte kunde sova. Jag såg på TV i mitt rum när inspirationen dök upp. Det började med en liten idé som jag då trodde skulle vara i första kapitlet i boken (så blev det inte, det ligger numer i mitten) och sedan fortsatte det. Jag skrev alla mina idéer på post-it-lappar och började sätta dem i den ordning som jag trodde de skulle komma i historien.  När jag väl kommit så långt så fortsatte ideerna att komma och till sluta var mitt rum bombarderat med post-its. Det kan ses som ganska opraktiskt men fördelen är att man får en bra översikt att gå efter när man kommer till nästa steg i sitt författarskap och måste få ner historien på papper, sedan måste man inte skriva ner allt, många författare skriver direkt från huvudet, men det kan vara bra att stolpa upp vissa riktlinjer, något som vi kommer diskutera vidare senare i inlägget.

Sofi

Jag har alltid skrivit. Att skriva har varit ett sätt för mig att söka terapi och fly min verklighet. Min barndom slutade ganska tidigt och jag tvingades i väldigt unga år att ta en vuxens ansvar. Så när jag hade tid tog jag fram mitt block och skrev.

I slutet av graviditeten när jag väntade min dotter drabbades jag av havandeskapsförgiftning och det bestämdes att det skulle bli ett akut kejsarsnitt. Hela jag var vid tiden mycket vätskefylld. Jag hade en liter extra vätska i magen. Men även lungor och hjärta var vätskefyllda, skulle det visa sig. När min lilla dotter var fem dagar gammal var vi fortfarande kvar på BB. Då diagnostiserades jag med dubbelsidig lunginflammation. Men det var inte allt. När de hittade vätskan i hjärtat som var dubbelt så stort som normalt blev det flytt till hjärtintensiven. Där spenderade jag en helg i tron att jag skulle dö. Min lilla dotter fick bo själv på barnavdelningen. Jag var för sjuk för att ta hand om henne.

Jag blev efter en tid fullt återställd, friskförklarad, och fick åka hem. Men det hade för alltid förändrat mig. För att bearbeta vad jag gått igenom satte jag mig hemma och skrev. Jag skrev och skrev och det resulterade i sexton små sagor för barn.

 

Skrivövning

För att komma igång med skrivandet så kan det vara bra att börja stolpa upp det som man redan vet. Är det en karaktär? I så fall hur är personen och ser den ut på ett speciellt sätt?

När man kommit så långt så är det dags att gå vidare till varför något är som man angivet. Detta gäller speciellt om man skriver inom fantasygenren. Är karaktären en människa? Demon? I så fall varför är karaktären det?

Specificera om det är för att karaktären ska anses som hjälte eller fiende av sina medkaraktärer, och varför. Genom att göra detta så får du en grundläggande struktur som visar vad som är ursprungssituationen för din karaktär. Det viktiga är att du börjar se över vem/vilka som är med i din berättelse och hur de är, men var inte rädd för att ändra ifall du ångrar ett beslut. Det är nu i början av skapandefasen som du har fria tyglar att forma din värld.  

Gör sedan samma sak med din karaktärs omvärld. Hur ser den ut? Består den av vatten? På en ö flygande i himlen? Kom ihåg när du skapar att det ska finnas en logik mellan karaktärernas beteende och platsen de bor på. Det är ingen mening att ge en karaktär gälar om den aldrig är nära vatten, eller vingar om den bor under marken. Se ditt verk som ett pussel där varje bit du lägger är en detalj i din historia. När du väl gjort detta så är du redo att börja med nästa del, att planera vad som ska hända i din berättelse. Ett ämne som kommer att diskuteras vidare i nästa del av bloggserien: Hur man skapar en Story Line.   

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *